Resort finansów wydał kolejne szczegółowe wyjaśnienia dotyczące paragonów. Chodzi o obowiązek umieszczania na paragonie fiskalnym nazwy towaru lub usługi pozwalającej na jednoznaczną ich identyfikację, wprowadzony od 1 kwietnia 2013 r. rozporządzeniem ministra finansów z 14 marca 2013 r. w sprawie kas rejestrujących. Przedsiębiorcy pytali, czy żeby spełnić warunek jednoznacznej identyfikowalności, np. sweterka, na paragonie trzeba dopisać jego producenta czy kolor.
Ministerstwo kategorycznie odpowiada, że nie. W najnowszych wyjaśnieniach czytamy, że podatnik powinien użyć oznaczenia nazw towarów i usług do oferowanego asortymentu tak, aby do użytej nazwy towaru i usługi możliwe było przyporządkowanie odpowiedniej stawki VAT i aby użyta nazwa była zgodna z będącym przedmiotem obrotu towarem czy usługą. Jego zdaniem przy tym nowy wymóg jednoznaczności wyłącza jedynie możliwość stosowania nazw grup towarów. Przedsiębiorcy nie mogą już posługiwać się takimi określeniami, jak warzywa/owoce, pieczywo, nabiał, napoje alkoholowe. Ich miejsce na wydrukach z kas fiskalnych muszą zająć nazwy, np. pomidory, jabłka (zamiast grupy warzywa/owoce), chleb, bułka (zamiast pieczywo), ser żółty, mleko (zamiast nabiał), piwo, wino, wódka (w grupie napoje alkoholowe).
Sposób jednoznacznego identyfikowania towarów i usług jest związany z asortymentem. W wypadku sprzedaży jednej (lub kilku) odmian pomidorów wystarczy zaprogramować w kasie nazwę, np. pomidor. Jedną nazwę można stosować nawet wówczas, gdy towary są oferowane po różnych cenach. Nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy podatnik ma w ofercie towary z różnymi stawkami VAT, np. pomidory (suszone) – objęte 8-proc. stawką oraz pomidory na gałązce – objęte stawką 5 proc. Tu konieczne będzie dodatkowe oznaczenie.
W wypadku usług, na które składa się wiele czynności, można wykorzystywać nazewnictwo z cennika.
Co prawda minister finansów wskazał, że nie wyklucza stosowania przez podatników nazewnictwa zapewniającego bardziej szczegółowe rozróżnienie towarów, ale rozbudowane nazewnictwo (np. w wypadku mleka obejmujące producenta, objętość, zawartość tłuszczu itp.) ma dla podatników charakter fakultatywny. Na stronie resortu opublikowano też broszurę o najważniejszych zmianach w zakresie kas rejestrujących od 1 kwietnia 2013 r.