Ministerstwo Rolnictwa chce utworzyć krajowy system jakości wieprzowiny. To jedna z propozycji przedstawionych w założeniach nowelizacji ustawy o jakości handlowej produktów rolno-spożywczych.
Uczestnikami systemu będą mogli zostać producenci mięsa wieprzowego, rzeźnie, masarnie, zakłady garmażeryjne itp. Akredytowane jednostki certyfikujące zajmą się przeprowadzaniem kontroli i przyznawaniem certyfikatów, upoważniających do posługiwania się znakiem graficznym i nazwą systemu. Znak będzie można umieszczać na opakowaniach produktów oraz w materiałach promocyjnych.
Certyfikat będzie stanowił gwarancję wysokiej jakości mięsa i jego przetworów. Koszty certyfikacji będą ponosić podmioty chcące uczestniczyć w systemie. Za wprowadzanie do obrotu produktów wytworzonych w ramach systemu, ale niezgodnych ze specyfikacją, będą groziły kary.
Ministerstwo chce także promować produkty lokalne. W tym celu proponuje utworzenie systemu produkcji lokalnej i sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych i środków spożywczych. Uczestnictwo w tym systemie będzie bezpłatne. Będą mogli do niego przystąpić producenci rolni, którzy sprzedają swoje produkty konsumentom na terenie gospodarstwa, targowiska albo w drodze dostawy bezpośredniej. Takim produktom zostanie przyznany znak graficzny i oznaczenie „Produkt z mojego gospodarstwa". Uprawnione jednostki zajmą się przeprowadzaniem kontroli prawidłowego używania znaku oraz nazwy systemu.
Dla obu systemów podmiotem administrującym będzie Krajowa Rada Izb Rolniczych.