Aktualizacja: 19.04.2025 22:01 Publikacja: 29.11.2020 10:13
Foto: Kontrola jakości żywności będzie wyglądać inaczej. Źródło: Adobe Stock
Z kolei przedsiębiorcy będą mogli na swoich produktach stosować oznaczenia pochodzenia lub jakościowe.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi, jako organ właściwy merytorycznie, przygotował zmiany w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Jak napisano w uzasadnieniu zmiany mają na celu zwiększenie efektywności nadzoru nad artykułami rolno-spożywczymi, w tym przede wszystkim nad ich jakością handlową w produkcji i w obrocie. W szczególności w projekcie zaproponowano szereg przepisów doprecyzowujących zasady kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej IJHARS), w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość (np. w sklepach internetowych). Poniżej prezentujemy najważniejsze zmiany ważne dla polskich małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) zajmujących się produkcją i sprzedażą żywności.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas