Aktualizacja: 19.04.2025 22:01 Publikacja: 27.07.2023 12:03
Foto: Adobe Stock
Jak przypomina w swoim artykule Przemysław Wojtasik, w 2017 r. fiskusowi zdarzały się pozytywne interpretacje w sprawie wydatków na samozatrudnionych. Potem zaczął je kwestionować, podkreślając, że o rozliczeniu kosztów decyduje forma współpracy. Skarbówka potwierdzała, że catering dla pracowników zwiększa wydajność pracy. Natomiast dokarmianie pozaetatowców nie ma związku z przychodami firmy.
W 2021 r. fiskus zaczął łagodnieć. Przykładowo, szef Krajowej Administracji Skarbowej zmienił jedną z wcześniejszych interpretacji dotyczącą obiadów dla załogi. Uznał, że wydatki na jedzenie dla współpracowników mają wpływ na stworzenie odpowiednich warunków wykonywania obowiązków. Je także można rozliczyć w kosztach.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas