Zamknięcie firmy kateringowej a zatrucie pokarmowe

Unijna zasada ostrożności pozwala zamknąć firmę zajmującą się kateringiem i produkcją żywności do czasu ostatecznego ustalenia, czy była ona winna zbiorowemu zatruciu pokarmowemu.

Publikacja: 29.07.2015 05:00

Zamknięcie firmy kateringowej a zatrucie pokarmowe

Foto: www.sxc.hu

Jedna ze spółek z o.o. zajmowała się dostarczaniem w ramach kateringu posiłków do różnych instytucji, w tym do szpitala. W 2014 r. w szpitalu, do którego spółka dostarczała przygotowane przez siebie dania, doszło do zatrucia pokarmowego 140 osób. Powiatowy inspektor sanitarny uznał, że winę ponosi za nie spółka.

Liczne zarzuty

Pozostało jeszcze 95% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki
Prawo w firmie
Co obejmie deregulacja? Zespół Brzoski może wrócić do gotowych projektów
Prawo w firmie
Zlikwidują Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców? Jest oświadczenie
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Prawo w firmie
Rząd wytoczy groźną broń przeciw szarej strefie. Dotknie rynku odzieży, obuwia i betonu
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń