W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa ?i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem – zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 zbadanych partii. Nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji ?o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta. Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba ?i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy pieczywa. Zgodnie ?z przepisami zawartymi ?w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU ?z 2010 r. nr 136, poz. 914 ze zm.) i wydanymi na jej podstawie przepisami wykonawczymi, informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży, np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Natomiast informacje o pieczywie pakowanym powinny znaleźć się bezpośrednio na takim opakowaniu.

Oznaczenie pieczywa sprzedawanego luzem musi odpowiadać wytycznym wskazanym w § 17 rozporządzenia ?w sprawie znakowania środków spożywczych (DzU z 2014 r., poz. 774). Nakazuje on podać:

- nazwę produktu,

- ?wykaz składników użytych do produkcji,

- ?nazwę producenta,

- ?masę jednostkową,

- ?informację o cieście w przypadku pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego.

Ponadto warto pamiętać ?o tym, że kiedy w oznakowaniu pojawi się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo, z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. A nazwa powinna informować konsumenta ?o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd. Dlatego konieczne jest podawanie informacji, dzięki którym wiadomo, z czego wypieczono konkretny bochenek chleba lub bułkę.  Stąd prawidłowa nazwa to np.: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia. Wykaz składników użytych do produkcji  musi wskazywać na wszystkie składniki pieczywa, zgodnie ?z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji.

Na pieczywie pakowanym, oprócz informacji obowiązkowych dla wypieków oferowanych luzem, dodatkowo powinny się znaleźć następujące dane:

- ?data minimalnej trwałości (np. najlepiej spożyć przed...), czyli data, do której prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt zachowuje swoje właściwości, takie jak smak i konsystencję, jednak nawet po jej upływie może nadawać się do spożycia,

- ?procentową zawartość składników występujących w pieczywie, jeśli są one przywołane w nazwie lub grafice (np. chleb ze śliwką),

- ?zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego pieczywa,

- ?warunki przechowywania, jeśli jakość pieczywa zależy od takich warunków, np. pieczywo z nietrwałymi mikrobiologicznie dodatkami,

- ?oznaczenie partii produkcyjnej, jeśli nie jest tym oznaczeniem data minimalnej trwałości,

- ?dane identyfikujące podmiot, który produkuje, wprowadza do obrotu lub paczkuje pieczywo.

—mgk