Możliwość produkowania marmolady i powideł o obniżonej zawartości cukrów przewiduje projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych. Ministerstwo Rolnictwa, które przygotowało te propozycje, zdecydowało się na taki krok ze względu na potrzeby rynku, na którym coraz częściej konsumenci sięgają po zdrowsze wyroby.
Projektowane zmiany regulują także przepisy związane z procesem produkcyjnym niektórych produktów spożywczych. I tak np. powidła śliwkowe nie będą już zdefiniowane jako mieszanina o konsystencji odpowiednio miękkiej, dająca się rozsmarować. Projekt określa, że będzie to wyrób o znacznym stopniu zagęszczenia otrzymany przez gotowanie. Tak resort rolnictwa odniósł się do przyjętego w Polsce procesu produkcyjnego tego produktu.
Propozycje implementują także postanowienia unijnych dyrektyw. W związku z tym zmieni się sposób oznaczania niektórych wyrobów. Zamiast nazwy dżem niskosłodzony na etykietce naklejonej na słoik pojawi się określenie, że dany wyrób ma obniżoną zawartość cukrów. Wraz z wejściem w życie nowych wymagań nie pojawi się jednak konieczność zmiany etykiet na dżemach.
Produkty o nazwie: niskosłodzone będą produkowane do 1 sierpnia 2016 r., a na półkach sklepowych zostaną dwa lata dłużej.
Etap legislacyjny: konsultacje społeczne