Aktualizacja: 24.02.2021 07:55 Publikacja: 24.02.2021 07:55
Foto: AdobeStock
Minister zdrowia wydał 23 lutego długo wyczekiwane objaśnienia przepisów o opłacie cukrowej. Zrobił to na wniosek rzecznika małych i średnich przedsiębiorców, który przekazał kilka kwestii nurtujących przedsiębiorców z branży spożywczej i gastronomicznej.
Chodzi m.in. o opodatkowanie syropów, które służą do przygotowywania słodkich napojów, w dozownikach używanych np. w sieciach barów szybkiej obsługi. Sam syrop nie jest bowiem produktem spożywczym. Nie było więc jasne, czy placówka gastronomiczna sprzedająca gotowe napoje powinna tę opłatę uiszczać.
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w domu może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prawie po...
Zespół deregulacyjny Rafała Brzoski po pierwszym etapie działania ogłasza sukces: około 60 proc. jego propozycji...
Eksperci nie mają wątpliwości: deregulacja to niezwykle ważny proces, jednak ofensywa legislacyjna, którą rząd p...
Projekt ustawy o certyfikacji wykonawców zamówień publicznych zostanie skorygowany.
Związki zawodowe najwięcej członków pozyskują w pierwszym roku od utworzenia zakładowej organizacji związkowej....
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas