Aktualizacja: 24.02.2021 07:55 Publikacja: 24.02.2021 07:55
Foto: AdobeStock
Minister zdrowia wydał 23 lutego długo wyczekiwane objaśnienia przepisów o opłacie cukrowej. Zrobił to na wniosek rzecznika małych i średnich przedsiębiorców, który przekazał kilka kwestii nurtujących przedsiębiorców z branży spożywczej i gastronomicznej.
Chodzi m.in. o opodatkowanie syropów, które służą do przygotowywania słodkich napojów, w dozownikach używanych np. w sieciach barów szybkiej obsługi. Sam syrop nie jest bowiem produktem spożywczym. Nie było więc jasne, czy placówka gastronomiczna sprzedająca gotowe napoje powinna tę opłatę uiszczać.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas