Aktualizacja: 24.02.2021 07:55 Publikacja: 24.02.2021 07:55
Foto: AdobeStock
Minister zdrowia wydał 23 lutego długo wyczekiwane objaśnienia przepisów o opłacie cukrowej. Zrobił to na wniosek rzecznika małych i średnich przedsiębiorców, który przekazał kilka kwestii nurtujących przedsiębiorców z branży spożywczej i gastronomicznej.
Chodzi m.in. o opodatkowanie syropów, które służą do przygotowywania słodkich napojów, w dozownikach używanych np. w sieciach barów szybkiej obsługi. Sam syrop nie jest bowiem produktem spożywczym. Nie było więc jasne, czy placówka gastronomiczna sprzedająca gotowe napoje powinna tę opłatę uiszczać.
Akcja upraszczania przepisów to już nie tylko pomysły zespołu Brzoski i rządowe zapowiedzi. To pierwsze gotowe u...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Obowiązująca od piątku ustawa nakłada na deweloperów obowiązek informowania na swojej stronie internetowej poten...
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w domu może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prawie po...
Zespół deregulacyjny Rafała Brzoski po pierwszym etapie działania ogłasza sukces: około 60 proc. jego propozycji...
Eksperci nie mają wątpliwości: deregulacja to niezwykle ważny proces, jednak ofensywa legislacyjna, którą rząd p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas