Jednym z preferowanych rozwiązań wskazywanych przez pracujących – poza najpopularniejszą opieką medyczną – są także te nieco mniej oczywiste, a wśród nich konsultacje dietetyczne. Pracownicy nie tylko chętnie skorzystaliby z takich spotkań ze specjalistą zaoferowanych przez pracodawcę, ale także dostrzegają potrzebę wprowadzania do firm programów edukacji żywieniowej. Według 29 proc. pracujących Polaków byłaby ona pomocna przede wszystkim w zmianie nawyków żywieniowych spowodowanych zajadaniem stresu – wynika z najnowszych badań firmy Dailyfruits.

Benefity pracownicze związane ze zdrowiem zyskały na znaczeniu dzięki pandemii. Opieka medyczna, siłownia i fitness, spotkania z trenerem personalnym, nikogo już nie dziwią. Teraz jednak chcemy czegoś więcej – stąd zainteresowanie konsultacjami z dietetykami, zapotrzebowanie na zdrowe przekąski w biurze, czy cykliczny program edukacji żywieniowej.

Na liście znalazła się także możliwość realizacji w firmie ćwiczeń czy gier zespołowych, a nawet dostęp do firmowych rowerów – wyliczają w Dailyfruits. Sami pracownicy zaczęli sygnalizować coraz większe potrzeby związane z ich pogarszającą się kondycją fizyczną i psychiczną oraz chęć otrzymania od pracodawcy wsparcia w tym zakresie. Magdalena Kartasińska z Dailyfruits podkreśla, że zmiany jakie zaszły w okresie ostatnich dwóch lat na rynku pracy pod wpływem pandemii i jej skutków, wciąż wymagają od pracodawców tworzenia miejsc pracy mocniej wspierających dobrostan pracownika.

- Dlatego coraz więcej organizacji wprowadza kulturę prozdrowotną, która umożliwia holistyczne spojrzenie na potrzeby i zadbanie o dobrostan zarówno fizyczny, jak i psychiczny zatrudnionych – zaznacza Kartasińska.

26 proc. ankietowanych deklaruje, że choruje i napotyka sprzeczne informacje na temat diet, a 23 proc. ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę. Z kolei 17 proc. przyznaje, że zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów ds. żywienia.