Koronawirus. Jakie konsekwencje może ponieść pracownik restauracji otwartej mimo obostrzeń?

- Czy pracownik ponosi solidarną odpowiedzialność z właścicielem restauracji za jej działanie mimo zakazu?

Aktualizacja: 27.02.2021 15:31 Publikacja: 27.02.2021 00:01

Koronawirus. Jakie konsekwencje może ponieść pracownik restauracji otwartej mimo obostrzeń?

Foto: Fot. Adobe Stock

W obowiązującym stanie prawnym, co do zasady, to właściciele otwartych restauracji mimo obostrzeń biorą na siebie ryzyko i ponoszą konsekwencje związane z ich prowadzeniem pomimo zakazu ustanowionego do 28 lutego 2021 r. Na pewno pracownik nie ponosi solidarnej odpowiedzialności z właścicielem restauracji za jej działanie mimo zakazu.

Czytaj także:

Wiedza dla profesjonalistów w nowym PRO.RP.PL

Zyskaj dostęp do najnowszych raportów, analiz, orzeczeń, prognoz i komentarzy niezbędnych w Twojej codziennej pracy, przygotowanych przez ekspertów Rzeczpospolitej.
Biznes
Od 10 listopada ważne zmiany w umowach telekomunikacyjnych. Abonenci zyskają?
Cykl Partnerski
Miasta w dobie zmiany klimatu
Biznes
Jak zapewnić zgodność umów z rozporządzeniem DORA
Biznes
Komu nerkę, komu przeszczep - czy moralność da się opisać w AI?
Biznes
Jak transfer biznesu za granicę wpływa na ceny transferowe
Biznes
Podczas klęsk żywiołowych trzeba szczególnie uważać na dane osobowe