Koronawirus. Jakie konsekwencje może ponieść pracownik restauracji otwartej mimo obostrzeń?

- Czy pracownik ponosi solidarną odpowiedzialność z właścicielem restauracji za jej działanie mimo zakazu?

Aktualizacja: 27.02.2021 15:31 Publikacja: 27.02.2021 00:01

Koronawirus. Jakie konsekwencje może ponieść pracownik restauracji otwartej mimo obostrzeń?

Foto: Fot. Adobe Stock

W obowiązującym stanie prawnym, co do zasady, to właściciele otwartych restauracji mimo obostrzeń biorą na siebie ryzyko i ponoszą konsekwencje związane z ich prowadzeniem pomimo zakazu ustanowionego do 28 lutego 2021 r. Na pewno pracownik nie ponosi solidarnej odpowiedzialności z właścicielem restauracji za jej działanie mimo zakazu.

Czytaj także:

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Biznes
Julita Karaś-Gasparska: Koniec roku = zmiany w podatkach. Nie obejdzie się bez problemów
Biznes
Zleceniobiorca może bronić się przed mobbingiem
Biznes
Usługi komplementariusza są opodatkowane VAT
Biznes
Jakie uprawnienia osobiste można przyznać akcjonariuszowi
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Globalny podatek wyrównawczy już od 1 stycznia