Aktualizacja: 21.07.2020 14:04 Publikacja: 21.07.2020 17:45
Foto: www.sxc.hu
Zgodnie z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności (podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zajmujące się sprzedażą żywności w jednostce handlu detalicznego lub hurtowego) jest zobowiązany do zawarcia z organizacją pozarządową umowy w formie pisemnej lub elektronicznej w zakresie nieodpłatnego przekazywania żywności (tj. środków spożywczych) spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (np. z uwagi na wady wyglądu żywności lub jej opakowań) na cele społeczne. Umowa taka zawiera postanowienia dotyczące: czasu i sposobu przekazywania żywności organizacji pozarządowej oraz jej rodzaju, podziału kosztów odbioru i dystrybucji żywności między stronami umowy, przypadków, w których organizacja pozarządowa może zrezygnować lub odmówić odbioru żywności, okresu obowiązywania umowy oraz odpowiedzialności stron za niedotrzymanie jej warunków umowy.
Dłużnik nie musi już przepisywać majątku na konkubinę, by ukryć go przed komornikiem. Może wykorzystać do tego l...
Wyegzekwowanie należności w niektórych sprawach jest problemem. Wiele egzekucji kończy się wydaniem postanowieni...
Początek 2025 roku przyniósł szereg komunikatów Urzędu Regulacji Energetyki, które wywołały liczne wątpliwości n...
Przedsiębiorca, decydując się na współpracę z sektorem publicznym, powinien pamiętać, że rządzi się ona innymi p...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Kodeks cywilny zawiera regulacje, na podstawie których wykonawca może domagać się dostosowania wysokości wynagro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas