Aktualizacja: 21.07.2020 14:04 Publikacja: 21.07.2020 17:45
Foto: www.sxc.hu
Zgodnie z art. 3 ust. 1 i 2 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności (podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zajmujące się sprzedażą żywności w jednostce handlu detalicznego lub hurtowego) jest zobowiązany do zawarcia z organizacją pozarządową umowy w formie pisemnej lub elektronicznej w zakresie nieodpłatnego przekazywania żywności (tj. środków spożywczych) spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (np. z uwagi na wady wyglądu żywności lub jej opakowań) na cele społeczne. Umowa taka zawiera postanowienia dotyczące: czasu i sposobu przekazywania żywności organizacji pozarządowej oraz jej rodzaju, podziału kosztów odbioru i dystrybucji żywności między stronami umowy, przypadków, w których organizacja pozarządowa może zrezygnować lub odmówić odbioru żywności, okresu obowiązywania umowy oraz odpowiedzialności stron za niedotrzymanie jej warunków umowy.
Członek zarządu ma prawo zakończyć współpracę ze spółką, którą zarządza. Przy rezygnacji musi jednak dopełnić od...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Decyzja o rezygnacji z funkcji członka zarządu powinna być przemyślana i poprzedzona oceną skutków prawnych i or...
W stosunku do środków z KPO brak jest ogólnych wytycznych regulujących zasady przygotowania i prowadzenia postęp...
Brak precyzyjnych, pisemnych regulacji w zakresie zasad współpracy pomiędzy członkami rodziny może prowadzić do...
Jednym z najistotniejszych elementów procesu sprzedaży udziałów lub akcji jest dogłębny i profesjonalny proces w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas