Reklama

Najmocniej na pandemii ucierpiała gastronomia. Straciliśmy co czwartą restaurację

W 2023 roku zamknęło się w Polsce około dwa tysiące placówek gastronomicznych. Od 2019 roku straty są jeszcze większe, ponieważ straciliśmy blisko 20 tys. punktów, a to już 25 proc. w skali kraju i wszystkich placówek.

Publikacja: 22.12.2023 18:29

Najmocniej na pandemii ucierpiała gastronomia. Straciliśmy co czwartą restaurację

Foto: Adobe Stock

To dane z raportu Consumer Panel Services GfK. Badanie dotyczy zjawiska, które nie jest niczym nowym czy też nieznanym wśród przedsiębiorców jak i konsumentów, ale po raz pierwszy pokazuje jak ogromna jest jego skala. 

Największym problemem branży gastronomicznej z ostatnich lat był pandemia Covid-19. Pandemia skutkowała zamknięciem wielu przedsiębiorstw ze względu na obostrzenia oraz późniejsze trudne powroty klientów do lokali. W ostatnich miesiącach doszła do tego kiepska sytuacja gospodarcza i szukanie oszczędności przez wielu konsumentów. Ograniczenie wydatków to kolejna sprawa, która najmocniej uderzyła w gastronomię - „gotowanie w domu jest tańsze”, „wyjścia nie są potrzebne”. 

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Finanse
Małe firmy z dużymi - bilans na plus, ale czy to partnerstwo?
Finanse
Tysiące e-sklepów mają problemy z płynnością
Finanse
Zadłużenie spółek giełdowych wzrosło niemal 2,5-krotnie
Finanse
Cyfryzację firmy można przeprowadzić bez wkładu własnego
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Finanse
Granty na Eurogranty – PARP uruchamia nowy nabór
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama
Reklama