Najmocniej na pandemii ucierpiała gastronomia. Straciliśmy co czwartą restaurację

W 2023 roku zamknęło się w Polsce około dwa tysiące placówek gastronomicznych. Od 2019 roku straty są jeszcze większe, ponieważ straciliśmy blisko 20 tys. punktów, a to już 25 proc. w skali kraju i wszystkich placówek.

Publikacja: 22.12.2023 18:29

Najmocniej na pandemii ucierpiała gastronomia. Straciliśmy co czwartą restaurację

Foto: Adobe Stock

To dane z raportu Consumer Panel Services GfK. Badanie dotyczy zjawiska, które nie jest niczym nowym czy też nieznanym wśród przedsiębiorców jak i konsumentów, ale po raz pierwszy pokazuje jak ogromna jest jego skala. 

Największym problemem branży gastronomicznej z ostatnich lat był pandemia Covid-19. Pandemia skutkowała zamknięciem wielu przedsiębiorstw ze względu na obostrzenia oraz późniejsze trudne powroty klientów do lokali. W ostatnich miesiącach doszła do tego kiepska sytuacja gospodarcza i szukanie oszczędności przez wielu konsumentów. Ograniczenie wydatków to kolejna sprawa, która najmocniej uderzyła w gastronomię - „gotowanie w domu jest tańsze”, „wyjścia nie są potrzebne”. 

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Finanse
Więcej czasu dla firm na rozliczenie taniej energii. Projekt już w Sejmie
Finanse
TSUE o przepisach antyzatorowych. Małe firmy będą zaskoczone
Finanse
PFR żąda od firm zwrotu pieniędzy z tarczy covidowej. Adwokat radzi, jak się bronić
Finanse
Czego biznes oczekuje od rządu Donalda Tuska
Finanse
Więcej czasu na uniknięcie dopłat za tańszy prąd. Resort zapowiada