Reklama
Rozwiń

Najmocniej na pandemii ucierpiała gastronomia. Straciliśmy co czwartą restaurację

W 2023 roku zamknęło się w Polsce około dwa tysiące placówek gastronomicznych. Od 2019 roku straty są jeszcze większe, ponieważ straciliśmy blisko 20 tys. punktów, a to już 25 proc. w skali kraju i wszystkich placówek.

Publikacja: 22.12.2023 18:29

Najmocniej na pandemii ucierpiała gastronomia. Straciliśmy co czwartą restaurację

Foto: Adobe Stock

To dane z raportu Consumer Panel Services GfK. Badanie dotyczy zjawiska, które nie jest niczym nowym czy też nieznanym wśród przedsiębiorców jak i konsumentów, ale po raz pierwszy pokazuje jak ogromna jest jego skala. 

Największym problemem branży gastronomicznej z ostatnich lat był pandemia Covid-19. Pandemia skutkowała zamknięciem wielu przedsiębiorstw ze względu na obostrzenia oraz późniejsze trudne powroty klientów do lokali. W ostatnich miesiącach doszła do tego kiepska sytuacja gospodarcza i szukanie oszczędności przez wielu konsumentów. Ograniczenie wydatków to kolejna sprawa, która najmocniej uderzyła w gastronomię - „gotowanie w domu jest tańsze”, „wyjścia nie są potrzebne”. 

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Finanse
Przedsiębiorco, weź dotację na dostępność
Finanse
Budowlane MŚP mają faktury, ale nie pieniądze
Finanse
Jednoosobowym firmom rosną długi. Niepokojący raport
Finanse
Polisa OC dla JDG - czy to obowiązkowe?
Finanse
TSUE zajął się sprawą kredytów z WIBOR. Jak przebiegła rozprawa?