Aktualizacja: 07.08.2021 13:12 Publikacja: 07.08.2021 00:01
Foto: Adobe Stock
- Prowadzę hurtownię artykułów spożywczych. Zatrudniam kilkanaście osób. Panuje u nas rodzinna atmosfera, jesteśmy zżyci. W niedługim czasie odchodzi na emeryturę księgowa. Chciałbym zorganizować dla niej imprezę pożegnalną po godzinach pracy. Poza jedzeniem, chciałbym zaserwować wino oraz szampana. Czy jako pracodawca mogę poczęstować pracowników alkoholem? – pyta czytelnik.
Zorganizowanie imprezy pożegnalnej dla długoletniego pracownika przez pracodawcę zasługuje na aprobatę i jest zgodne z zasadami współżycia społecznego. Na terenie zakładu pracy nie wolno jednak spożywać napojów alkoholowych, nawet po godzinach i w niewielkich ilościach.
Możliwość wykonywania pracy na rzecz osoby trzeciej (outsourcing) przez cudzoziemca zależy od modelu współpracy.
Wbrew zapowiedziom ws. zmian w zatrudnianiu pracowników, pracodawcy nie będą musieli podawać informacji o wynagr...
Urlopy bezpłatne powodują zawieszenie stosunku pracy w obszarze obowiązków pracowniczych, jednak nie następuje t...
Zakres obowiązków i miejsce wykonywania pracy przy rozszerzeniu stosunku pracy mogą się różnić - orzekł Sąd Najw...
Bieg miesięcznego terminu rozpoczyna się dopiero od chwili, w której pracodawca uzyskał wiarygodne informacje, u...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas