Czy pracodawca może poczęstować pracowników alkoholem na imprezie pożegnalnej?

Na przyjęciu okolicznościowych zorganizowanym na terenie zakładu pracy nie powinno być napojów wyskokowych. Nie zmienia tego niewielka ilość alkoholu ani przyzwolenie przełożonego.

Aktualizacja: 07.08.2021 13:12 Publikacja: 07.08.2021 00:01

Czy pracodawca może poczęstować pracowników alkoholem na imprezie pożegnalnej?

Foto: Adobe Stock

- Prowadzę hurtownię artykułów spożywczych. Zatrudniam kilkanaście osób. Panuje u nas rodzinna atmosfera, jesteśmy zżyci. W niedługim czasie odchodzi na emeryturę księgowa. Chciałbym zorganizować dla niej imprezę pożegnalną po godzinach pracy. Poza jedzeniem, chciałbym zaserwować wino oraz szampana. Czy jako pracodawca mogę poczęstować pracowników alkoholem? – pyta czytelnik.

Zorganizowanie imprezy pożegnalnej dla długoletniego pracownika przez pracodawcę zasługuje na aprobatę i jest zgodne z zasadami współżycia społecznego. Na terenie zakładu pracy nie wolno jednak spożywać napojów alkoholowych, nawet po godzinach i w niewielkich ilościach.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Kadry i Płace
Katarzyna Wójcik: Szykujemy się do lata
Kadry i Płace
Więcej swobody w letnim grafiku – ruchomy rozkład czasu pracy
Kadry i Płace
Czy szef ma prawo zmusić pracownika do urlopu?
Kadry i Płace
Przed odwołaniem z urlopu lepiej przeliczyć koszty
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kadry i Płace
Organizacje związkowe muszą policzyć swoich członków