Czy pracodawca może poczęstować pracowników alkoholem na imprezie pożegnalnej?

Na przyjęciu okolicznościowych zorganizowanym na terenie zakładu pracy nie powinno być napojów wyskokowych. Nie zmienia tego niewielka ilość alkoholu ani przyzwolenie przełożonego.

Aktualizacja: 07.08.2021 13:12 Publikacja: 07.08.2021 00:01

Czy pracodawca może poczęstować pracowników alkoholem na imprezie pożegnalnej?

Foto: Adobe Stock

- Prowadzę hurtownię artykułów spożywczych. Zatrudniam kilkanaście osób. Panuje u nas rodzinna atmosfera, jesteśmy zżyci. W niedługim czasie odchodzi na emeryturę księgowa. Chciałbym zorganizować dla niej imprezę pożegnalną po godzinach pracy. Poza jedzeniem, chciałbym zaserwować wino oraz szampana. Czy jako pracodawca mogę poczęstować pracowników alkoholem? – pyta czytelnik.

Zorganizowanie imprezy pożegnalnej dla długoletniego pracownika przez pracodawcę zasługuje na aprobatę i jest zgodne z zasadami współżycia społecznego. Na terenie zakładu pracy nie wolno jednak spożywać napojów alkoholowych, nawet po godzinach i w niewielkich ilościach.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Kadry i Płace
Katarzyna Wójcik: Luka w systemie ochrony sygnalistów
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Kadry i Płace
Co grozi pracodawcy, jeśli zatrudniony przez niego kierowca stracił prawo jazdy?
Kadry i Płace
Dane sygnalistów powinny być podwójnie chronione. Niestety jest luka
Kadry i Płace
Pracodawca pozwany przez pracownika musi się liczyć z wydatkami
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Kadry i Płace
Czy przyszły koniec kadencji w zarządzie uzasadni wypowiedzenie?
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej