Reklama

Czy pracodawca może poczęstować pracowników alkoholem na imprezie pożegnalnej?

Na przyjęciu okolicznościowych zorganizowanym na terenie zakładu pracy nie powinno być napojów wyskokowych. Nie zmienia tego niewielka ilość alkoholu ani przyzwolenie przełożonego.

Aktualizacja: 07.08.2021 13:12 Publikacja: 07.08.2021 00:01

Czy pracodawca może poczęstować pracowników alkoholem na imprezie pożegnalnej?

Foto: Adobe Stock

- Prowadzę hurtownię artykułów spożywczych. Zatrudniam kilkanaście osób. Panuje u nas rodzinna atmosfera, jesteśmy zżyci. W niedługim czasie odchodzi na emeryturę księgowa. Chciałbym zorganizować dla niej imprezę pożegnalną po godzinach pracy. Poza jedzeniem, chciałbym zaserwować wino oraz szampana. Czy jako pracodawca mogę poczęstować pracowników alkoholem? – pyta czytelnik.

Zorganizowanie imprezy pożegnalnej dla długoletniego pracownika przez pracodawcę zasługuje na aprobatę i jest zgodne z zasadami współżycia społecznego. Na terenie zakładu pracy nie wolno jednak spożywać napojów alkoholowych, nawet po godzinach i w niewielkich ilościach.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Kadry i Płace
Katarzyna Wójcik: Wolny czy niewolny
Kadry i Płace
Masowe zwolnienia pod szczególną ochroną
Kadry i Płace
Zgon pracownika w drugim miesiącu po urlopie bezpłatnym – jak ustalić wysokość odprawy?
Kadry i Płace
Nie tak łatwo zawrzeć porozumienie zmieniające
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Kadry i Płace
Jak zapewnić ciągłość pracy, nie narażając się na dodatkowe koszty?
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama
Reklama