Aktualizacja: 09.08.2016 07:04 Publikacja: 08.08.2016 16:55
Foto: 123RF
Przedsiębiorców z branży gastronomicznej czekają liczne spory z fiskusem. To konsekwencja wydanej niedawno interpretacji ogólnej ministra finansów określającej stawkę VAT na posiłki typu fast food, np. burgery, zapiekanki czy kebaby, sprzedawane w budkach czy foodtruckach.
Dla wielu podatników to rewolucyjna zmiana. Fiskus potwierdzał dotychczas w interpretacjach indywidualnych, że sprzedaż tego typu produktów jest objęta stawką 5 proc. VAT. Zgadzał się, że przy braku obsługi kelnerskiej jest to dostawa towarów, opodatkowana 5 proc. VAT. Natomiast w interpretacji ogólnej uznał, że kluczowa jest klasyfikacja PKWiU, według której na posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji obowiązuje 8 proc. VAT.
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas