Reklama
Rozwiń

Sezonowa sprzedaż lodów bez kasy fiskalnej

Interpretacja. Sprzedaż lodów nie zawsze jest usługą gastronomiczną. Wtedy kasa nie jest potrzebna.

Publikacja: 25.08.2015 07:30

Sezonowa sprzedaż lodów bez kasy fiskalnej

Foto: 123RF

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wyjaśnił w interpretacji zasady ewidencjonowania obrotów w gastronomii.

Z pytaniem zwrócił się podatnik, który od 2010 r. prowadzi lodziarnię tylko przez sześć miesięcy w roku. Na pozostałe pół roku zawiesza działalność. Sprzedaje lody włoskie z maszyny przez okno kamienicy. Nigdy nie miał kasy fiskalnej i zapytał, czy wciąż przysługuje mu zwolnienie z ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy. Uzasadniał, że nie świadczy usług gastronomicznych, tylko dokonuje dostawy towarów. To dlatego, że nie ma obsługi kelnerskiej, sztućców ani zastawy stołowej, a klienci nie mogą wejść do lokalu.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Podatki
Płacisz organizacji pracodawców za reklamę? To koszt bez limitu
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Podatki
Kary umowne za opóźnienie w realizacji usługi co do zasady mogą być kosztem podatkowym. Wyrok NSA
Podatki
Piwo w kosztach firmy? Tylko bezalkoholowe
Podatki
Jak nie ma usługi, to nie będzie podatku. Ważny wyrok ws. VAT
Podatki
Sprzątanie po Polskim Ładzie. Na tę zmianę czekają spółki. Czy TSUE pomoże?