Sezonowa sprzedaż lodów bez kasy fiskalnej

Interpretacja. Sprzedaż lodów nie zawsze jest usługą gastronomiczną. Wtedy kasa nie jest potrzebna.

Publikacja: 25.08.2015 07:30

Sezonowa sprzedaż lodów bez kasy fiskalnej

Foto: 123RF

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wyjaśnił w interpretacji zasady ewidencjonowania obrotów w gastronomii.

Z pytaniem zwrócił się podatnik, który od 2010 r. prowadzi lodziarnię tylko przez sześć miesięcy w roku. Na pozostałe pół roku zawiesza działalność. Sprzedaje lody włoskie z maszyny przez okno kamienicy. Nigdy nie miał kasy fiskalnej i zapytał, czy wciąż przysługuje mu zwolnienie z ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy. Uzasadniał, że nie świadczy usług gastronomicznych, tylko dokonuje dostawy towarów. To dlatego, że nie ma obsługi kelnerskiej, sztućców ani zastawy stołowej, a klienci nie mogą wejść do lokalu.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
TSUE: zwolnienie podatkowe dla kolejowych gruntów to nie pomoc publiczna
Podatki
Po reformie składki zdrowotnej część firm może zmienić formę opodatkowania
Podatki
Pomysł z zespołu Brzoski: e-faktury mogłyby wyręczyć sądy w ściganiu dłużników
Podatki
Fiskus już wie, kto sprzedaje w internecie. I zapowiada kontrole
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Podatki
Pies w podatkowych kosztach domowej firmy? Fiskus zmienia zdanie
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne