Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wyjaśnił w interpretacji zasady ewidencjonowania obrotów w gastronomii.
Z pytaniem zwrócił się podatnik, który od 2010 r. prowadzi lodziarnię tylko przez sześć miesięcy w roku. Na pozostałe pół roku zawiesza działalność. Sprzedaje lody włoskie z maszyny przez okno kamienicy. Nigdy nie miał kasy fiskalnej i zapytał, czy wciąż przysługuje mu zwolnienie z ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy. Uzasadniał, że nie świadczy usług gastronomicznych, tylko dokonuje dostawy towarów. To dlatego, że nie ma obsługi kelnerskiej, sztućców ani zastawy stołowej, a klienci nie mogą wejść do lokalu.
Dyrektor Izby Skarbowej przypomniał, że obowiązek ewidencjonowania obrotu na kasie wynika z art. 111 ustawy o VAT. Dotyczy on sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Z kolei kwestia zwolnień z obowiązku stosowania kasy od 1 stycznia 2015 r. do 31 grudnia 2016 r. została uregulowana w rozporządzeniu ministra finansów. Od 1 stycznia 2015 r. prawo do zwolnienia nie dotyczy usług świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, ani usług kateringu. Kasę stosuje się też, gdy obrót na rzecz osób fizycznych przekroczył w poprzednim roku 20 tys. zł.
Dyrektor Izby zgodził się z przedsiębiorcą, że nie świadczy on usług gastronomicznych, ale ze względu na brak m.in. obsługi kelnerskiej i miejsca w lokalu dokonuje dostawy towarów na rzecz klientów. W tej sytuacji nie musi ewidencjonować sprzedaży na kasie fiskalnej. Zwolnienie to utraci jednak moc po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym obroty lodziarni przekroczą kwotę 20 tys. zł.
numer interpretacji: IPTPP3/4512 -189/15-4/MJ