Aktualizacja: 25.08.2015 07:30 Publikacja: 25.08.2015 07:30
Foto: 123RF
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wyjaśnił w interpretacji zasady ewidencjonowania obrotów w gastronomii.
Z pytaniem zwrócił się podatnik, który od 2010 r. prowadzi lodziarnię tylko przez sześć miesięcy w roku. Na pozostałe pół roku zawiesza działalność. Sprzedaje lody włoskie z maszyny przez okno kamienicy. Nigdy nie miał kasy fiskalnej i zapytał, czy wciąż przysługuje mu zwolnienie z ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy. Uzasadniał, że nie świadczy usług gastronomicznych, tylko dokonuje dostawy towarów. To dlatego, że nie ma obsługi kelnerskiej, sztućców ani zastawy stołowej, a klienci nie mogą wejść do lokalu.
Nie można instrumentalnie traktować przepisów o pomocy publicznej, by tylko odmówić zwolnienia z podatku. Taki j...
Po zmianach w składce zdrowotnej w 2026 r. przedsiębiorcy będą musieli na nowo przeliczyć, co się im bardziej op...
Pomysł „egzekucji fakturowej” może zredukować liczbę sporów o niezapłacone należności. Eksperci uważają, że nale...
Urzędy skarbowe dostały raporty o internetowych transakcjach, prawie 300 tys. sprzedających w sieci może znaleźć...
Warunków przyspieszenia transformacji technologicznej nad Wisłą jest wiele. Potrzebne są inwestycje w pracowników, w tym ich szkolenia, ale też dbałość o zdrowie. Nieodzowne są też ułatwienia natury prawnej i jak zawsze – finansowanie.
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
My jesteśmy gotowi na wszystkie scenariusze. Wprowadziliśmy wiele nowych modeli samochodów osobowych, w tym SUV-y, crossovery i auta sportowe. Mamy też pojazdy użytkowe dla wszystkich rodzajów działalności – mówi Attila Szabó, prezes i dyrektor zarządzający Ford Polska.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas