Sezonowa sprzedaż lodów bez kasy fiskalnej

Interpretacja. Sprzedaż lodów nie zawsze jest usługą gastronomiczną. Wtedy kasa nie jest potrzebna.

Publikacja: 25.08.2015 07:30

Sezonowa sprzedaż lodów bez kasy fiskalnej

Foto: 123RF

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi wyjaśnił w interpretacji zasady ewidencjonowania obrotów w gastronomii.

Z pytaniem zwrócił się podatnik, który od 2010 r. prowadzi lodziarnię tylko przez sześć miesięcy w roku. Na pozostałe pół roku zawiesza działalność. Sprzedaje lody włoskie z maszyny przez okno kamienicy. Nigdy nie miał kasy fiskalnej i zapytał, czy wciąż przysługuje mu zwolnienie z ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy. Uzasadniał, że nie świadczy usług gastronomicznych, tylko dokonuje dostawy towarów. To dlatego, że nie ma obsługi kelnerskiej, sztućców ani zastawy stołowej, a klienci nie mogą wejść do lokalu.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Zmiany w raportowaniu schematów podatkowych. Chodzi o tajemnicę zawodową
Podatki
Darowane środki trwałe. Fiskus: przerwanie amortyzacji jest niekonstytucyjne
Podatki
Czy spółka powstała z jednoosobowej firmy na estońskim CIT korzysta z preferencji przy zatrudnianiu. Wyrok NSA
Podatki
Kto donosi do skarbówki, ma teraz ochronę jak sygnalista
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Podatki
Koniowóz jak samochód osobowy. Interpretacja fiskusa
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń