Spółka zajmuje się głównie usługami księgowymi. Zatrudnia ok. 75 osób. Pracownicy, chcąc przyrządzić sobie posiłek w czasie godzin pracy, muszą wychodzić poza budynek, w którym pracują. Wyjścia w czasie godzin pracy powodują, że tracą oni o wiele więcej czasu niż potrzebna na przyrządzenie i spożycie posiłku na miejscu. Dlatego w celu zwiększenia efektywności pracy spółka zamierza dostarczać każdego dnia rano dla osób pracujących w danym dniu podstawowe produkty żywnościowe (pieczywo, zupy w proszku lub tzw. gorące kubki). Pracodawca tłumaczył, że poszczególni pracownicy, w zależności od rozkładu ich obowiązków służbowych w danym dniu, będą korzystać z możliwości przyrządzenia sobie posiłku w dowolnych godzinach i w dowolnych ilościach – w zależności od indywidualnych potrzeb. Spółka zapytała, czy wartość spożywanych przez pracowników w czasie pracy posiłków jest dla nich przychodem i podlega opodatkowaniu PIT.