Aktualizacja: 17.06.2015 06:30 Publikacja: 17.06.2015 06:30
Foto: 123RF
Spółka zajmuje się głównie usługami księgowymi. Zatrudnia ok. 75 osób. Pracownicy, chcąc przyrządzić sobie posiłek w czasie godzin pracy, muszą wychodzić poza budynek, w którym pracują. Wyjścia w czasie godzin pracy powodują, że tracą oni o wiele więcej czasu niż potrzebna na przyrządzenie i spożycie posiłku na miejscu. Dlatego w celu zwiększenia efektywności pracy spółka zamierza dostarczać każdego dnia rano dla osób pracujących w danym dniu podstawowe produkty żywnościowe (pieczywo, zupy w proszku lub tzw. gorące kubki). Pracodawca tłumaczył, że poszczególni pracownicy, w zależności od rozkładu ich obowiązków służbowych w danym dniu, będą korzystać z możliwości przyrządzenia sobie posiłku w dowolnych godzinach i w dowolnych ilościach – w zależności od indywidualnych potrzeb. Spółka zapytała, czy wartość spożywanych przez pracowników w czasie pracy posiłków jest dla nich przychodem i podlega opodatkowaniu PIT.
Przedsiębiorca na skali lub liniowym PIT, który rozlicza w firmie środki trwałe, może znacznie obniżyć składkę z...
Najem mieszkań na rzecz przedsiębiorców w celu czasowego umieszczania tam ich pracowników to usługi związane z z...
Wyższy limit zwolnienia z VAT, likwidacja strategii podatkowych, składanie częściowych korekt po kontroli celno-...
We wtorek rząd przyjął kolejne projekty ustaw będące częścią pakietu deregulacyjnego. Jeden z nich wprowadza łag...
Odszkodowanie dla kobiety, która z powodu niższego wykształcenia mniej zarabiała niż pracownicy na tym samym sta...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas