Aktualizacja: 17.06.2015 06:30 Publikacja: 17.06.2015 06:30
Foto: 123RF
Spółka zajmuje się głównie usługami księgowymi. Zatrudnia ok. 75 osób. Pracownicy, chcąc przyrządzić sobie posiłek w czasie godzin pracy, muszą wychodzić poza budynek, w którym pracują. Wyjścia w czasie godzin pracy powodują, że tracą oni o wiele więcej czasu niż potrzebna na przyrządzenie i spożycie posiłku na miejscu. Dlatego w celu zwiększenia efektywności pracy spółka zamierza dostarczać każdego dnia rano dla osób pracujących w danym dniu podstawowe produkty żywnościowe (pieczywo, zupy w proszku lub tzw. gorące kubki). Pracodawca tłumaczył, że poszczególni pracownicy, w zależności od rozkładu ich obowiązków służbowych w danym dniu, będą korzystać z możliwości przyrządzenia sobie posiłku w dowolnych godzinach i w dowolnych ilościach – w zależności od indywidualnych potrzeb. Spółka zapytała, czy wartość spożywanych przez pracowników w czasie pracy posiłków jest dla nich przychodem i podlega opodatkowaniu PIT.
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Po rozpoczęciu i zakończeniu kontroli celno-skarbowej firma będzie mogła złożyć nie tylko korektę, ale także pie...
Zagraniczny fundusz inwestycyjny będzie mógł być zwolniony z CIT także wtedy, gdy jest zarządzany wewnętrznie, c...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas