Do końca 2010 r. nie było problemów z rozliczeniem VAT od usług kateringowych. Firmy bardzo chętnie zamawiały jedzenie z dowozem i obsługą na firmowe przyjęcia czy szkolenia, bo to dawało prawo do odliczenia podatku. Korzyści takiej nie daje zakup zwykłych usług gastronomicznych.

Z początkiem roku sytuacja diametralnie się jednak zmieniła.

Rozliczasz, ryzykujesz

Jak wyjaśnia Maciej Grochulski, partner w kancelarii Paczuski, Taudul, Korszla, Grochulski Doradcy Podatkowi Spółka Partnerska, zmiany w ustawie o VAT wprowadzone od 1 stycznia 2011 r. stawiają pod znakiem zapytania dotychczasową praktykę, która pozwalała uważać usługi kateringowe za nieobjęte wyłączeniem z odliczenia przewidzianym w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT dla usług gastronomicznych.

Powodów jest kilka. Przede wszystkim uchylony został art. 8 ust. 3 ustawy o VAT, który dla celów identyfikacji usług odsyłał do klasyfikacji statystycznych. Zastąpił go art. 5a, który nadal nakazuje odwoływanie się do klasyfikacji statystycznych w celu identyfikacji towarów i usług na potrzeby tego podatku. Dopuszczalne jest to tylko wtedy, gdy dla danych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze powołują symbole statystyczne. W art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT zakazującym odliczania VAT przy usługach gastronomicznych takiego odwołania brak.

Ponadto zmieniła się sama klasyfikacja statystyczna stosowana do celów podatkowych. PKWiU z 1997 r. zastąpiła PKWiU z 2008 r. Różnią się one w zakresie usług gastronomicznych.

– Dlatego prosta kontynuacja dotychczasowej interpretacji art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT w zakresie usług kateringu nie wydaje się możliwa – uważa Maciej Grochulski.

Korzystanie z odliczenia staje się więc bardzo ryzykowne.

Fiskus na tak

O dziwo, na razie fiskus nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji tych zmian. W jednej z interpretacji (patrz ramka) organ podatkowy potwierdził prawo do odliczenia VAT od zakupionych przez podatnika usług kateringowych. W jej uzasadnieniu odniósł się do zmian obowiązujących od 1 stycznia tego roku.

Jeżeli organy interpretacyjne uważają, że po Nowym Roku nadal przysługuje prawo do odliczenia VAT od usług kateringowych, to dobrze, ale sprawa nie jest oczywista i może się to zmienić – mówi Adam Bartosiewicz, doradca podatkowy, wspólnik w kancelarii EOL.

Podkreśla, że teraz w klasyfikacji statystycznej usługi kateringowe są sklasyfikowane w tym samym zgrupowaniu co usługi gastronomiczne. To oznacza, że mogą być objęte zakazem odliczania VAT.

Eksperci widzą pewne sposoby na odliczenie. Tomasz Siennicki, doradca podatkowy, partner w kancelarii KNDP Kolibski Nikończyk Dec & Partnerzy, uważa, że podatnicy nadal mają takie prawo, bo wprowadzenie od 1 stycznia 2011 r. ograniczenia w odliczaniu VAT byłoby niezgodne z klauzulą stałości.

Zdaniem zaś Adama Bartosiewicza większość usług świadczonych przez firmy kateringowe to tylko typowa dostawa gotowych posiłków. Ich zakup daje prawo do odliczenia VAT i stosowania 5-proc. stawki tego podatku.

Ostatecznie o prawie do odliczenia i tak będą musiały orzec sądy.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki a.tarka@rp.pl

Usługa nadal bez VAT

W interpretacji z 17 stycznia 2011 r. dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy (nr ITPP1/443-1032/10/JJ) odniósł się do odliczenia VAT przy usługach kateringowych.

Odnotowując zmiany obowiązujące od 1 stycznia 2011 r., uznał, że „usługi kateringowe stanowią odrębne usługi od usług gastronomicznych. W przepisie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, wyłączającym prawo do odliczenia podatku naliczonego, zostały wymienione jedynie usługi gastronomiczne. Tym samym ze względu na odmienny charakter tych usług nie można uznać, iż do usług kateringowych znajdzie zastosowanie ograniczenie w odliczeniu podatku naliczonego wynikające z art. 88 ustawy. Warunkiem jednak skorzystania z tego prawa jest, aby nabyte usługi były wykorzystywane do wykonywania czynności".

Czytaj też artykuły:

 

Więcej o zmianach VAT w 2011 roku:

» Dobra Firma » Podatki i księgi » Poradniki podatkowe » Zmiany w VAT w 2011 r.