W upalne dni firma musi zagwarantować podległym pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje. Tak wskazuje art. 232 kodeksu pracy. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
Konieczność zapewnienia zimnych napojów powstaje wobec osób pracujących na otwartej przestrzeni, gdy temperatura powietrza przekracza 25oC. Jeśli zatrudnieni wykonują zadania w pomieszczeniu, obowiązek ten aktualizuje się, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC (§ 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów; DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279). Tym samym zainstalowanie w zamkniętych pomieszczeniach klimatyzatorów i zapewnienie w ten sposób temperatury nieprzekraczającej 28°C powoduje, że pracodawca nie musi zapewniać pracownikom zimnych napojów.