Reklama

Koronawirus: sanepid idzie na wojnę z otwartymi restauracjami? Wyciekły wytyczne

Radio ZET ujawniło wewnętrzne wytyczne, jakie otrzymali pracownicy sanepidu w sprawie otwartych, mimo restrykcji, lokali gastronomicznych.

Publikacja: 05.02.2021 14:15

Koronawirus: sanepid idzie na wojnę z otwartymi restauracjami? Wyciekły wytyczne

Foto: Adobe Stock / Twitter

mat

Jak podaje radiostacja, Główny Inspektorat Sanitarny chce, by kontrole w tych miejscach odbywały się pod pozorem sprawdzania żywności, choć ich prawdziwym celem ma być nałożenie kary za łamanie obostrzeń epidemicznych. Kontrolerzy mają też mieć ze sobą wcześniej przygotowane "prawie gotowe" decyzje administracyjne.

W przypadku sprawdzenia żywności nie trzeba bowiem wcześniej zawiadamiać przedsiębiorcy o pojawieniu się kontrolerów w lokalu. W dokumencie zastrzeżono, że "nie należy przed kontrolą informować podmiotu o tym, że jest ona przeprowadzana w kierunku nałożenia kary za nieprzestrzeganie zakazów". Lista obiektów do sprawdzenia ma być pozyskiwana wprost z interaktywnej mapy "otwieraMY się", przesłanej przez Komendę Główną Policji.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Prawo w firmie
Krzysztof Sikora, Mateusz Mintzberg: Koniec tymczasowości – kontrola inwestycji zagranicznych (FDI) na stałe w Polsce
Reklama
Prawo w firmie
Weszła w życie ustawa zawierająca pierwszy pakiet rozwiązań deregulacyjnych
Prawo w firmie
Deregulacja idzie pełną parą. Co już jest gotowe, co czeka w kolejce
Prawo w firmie
Adam Zakrzewski: Zmiany, na które czekał rynek mieszkaniowy
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Reklama
Reklama
Reklama