Reklama
Rozwiń

Koronawirus: sanepid idzie na wojnę z otwartymi restauracjami? Wyciekły wytyczne

Radio ZET ujawniło wewnętrzne wytyczne, jakie otrzymali pracownicy sanepidu w sprawie otwartych, mimo restrykcji, lokali gastronomicznych.

Publikacja: 05.02.2021 14:15

Koronawirus: sanepid idzie na wojnę z otwartymi restauracjami? Wyciekły wytyczne

Foto: Adobe Stock / Twitter

mat

Jak podaje radiostacja, Główny Inspektorat Sanitarny chce, by kontrole w tych miejscach odbywały się pod pozorem sprawdzania żywności, choć ich prawdziwym celem ma być nałożenie kary za łamanie obostrzeń epidemicznych. Kontrolerzy mają też mieć ze sobą wcześniej przygotowane "prawie gotowe" decyzje administracyjne.

W przypadku sprawdzenia żywności nie trzeba bowiem wcześniej zawiadamiać przedsiębiorcy o pojawieniu się kontrolerów w lokalu. W dokumencie zastrzeżono, że "nie należy przed kontrolą informować podmiotu o tym, że jest ona przeprowadzana w kierunku nałożenia kary za nieprzestrzeganie zakazów". Lista obiektów do sprawdzenia ma być pozyskiwana wprost z interaktywnej mapy "otwieraMY się", przesłanej przez Komendę Główną Policji.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Prawo w firmie
Deregulacja po 100 dniach: rząd przyjął większość postulatów zespołu Brzoski
Prawo w firmie
Ofensywa deregulacyjna zdenerwowała biznes. „Trudno to wszystko śledzić”
Prawo w firmie
Prezes Urzędu Zamówień Publicznych z nowym zadaniem
Prawo w firmie
Jak odejść ze związku zawodowego