Aktualizacja: 20.04.2025 01:34 Publikacja: 11.01.2023 12:28
Foto: Adobe Stock
To bardzo ważne orzeczenie dla producentów piwa. Sądy nie widziały bowiem problemu, żeby specjalną opłatę cukrową wyliczać zarówno od cukrów dodanych w procesie produkcji, jak i tych naturalnych.
Wprowadzona od 1 stycznia 2021 r. opłata wywołuje wiele wątpliwości. Z wnioskiem o interpretację wystąpiła spółka, która jest dystrybutorem piwa w wielu państwach UE. W Polsce ma oddział, na zlecenie którego piwo produkują polskie browary. Jednym z nich – z uwagi na wzmożone zainteresowanie konsumentów – jest owocowe, smakowe piwo bezalkoholowe. Firma chciała się upewnić, czy ustalając od nich wysokość opłaty cukrowej, powinna ją obliczać wyłącznie od ilości cukrów dodanych w procesie produkcji, czy od sumy ilości cukrów dodanych w procesie produkcji i pochodzących z fermentacji. Sama była przekonana, że opłata nie dotyczy tych powstałych w procesie fermentacji.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas