Ze względu na zawartość dwutlenku węgla w wyrobach winiarskich mogą być one klasyfikowane jako spokojne, półmusujące, musujace, półmusujace gazowane oraz musujące gazowane. Miody pitne, wina markowe czy nalewki mogą być wyłącznie spokojne, czyli z małą zawartością dwutlenku węgla – określa nowe rozporządzenie w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich, które dziś wchodzi w życie.
Nowe rozporządzenie określa też, kiedy mamy do czynienia z napojem winiarskim spokojnym, a kiedy np. z musującym gazowanym. I tak, za spokojne uchodzą te, które zawierają dwutlenek węgla, jaki powstał w wyniku fermentacji i ma ciśnienie poniżej 1 bara w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Półmusujący ma od 1 do 3 barów tego gazu z fermentacji, a po jego otwarciu dwutlenek węgla uchodzi i powoduje tzw. perlenie. Z kolei musujący napój winiarski ma powyżej 3 barów naturalnego gazu. W wyrobach półmusujących gazowanych oraz musujących gazowanych dwutlenek węgla jest dodatkiem, a nie efektem fermentacji napoju.
Podział wyrobów na wytrawne czy słodkie uzależniony został od słodkości, a nie ilości cukru. Wynika to z tego, że niekiedy stosuje się inne substancje słodzące.
podstawa prawna: rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 22 maja 2013 r. DzU z 4 czerwca, poz. 633