Przedsiębiorca na co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności składa do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (zgodnie z miejscem, w którym znajduje się zakład, choć są wyjątki) wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów lub tylko wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez PIS.

Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.

Każdy przedsiębiorca, który chce produkować lub sprzedawać żywność pochodzenia niezwierzęcego czy wprowadzać do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego nieobjęte urzędową kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej, musi uzyskać urzędowe zatwierdzenie dla swojego zakładu od właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zatwierdzenie ma formę decyzji administracyjnej i jest podstawą wpisania firmy do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (art. 62 [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=9C08C8781F22A730D85BE9F0319C001D?id=361652]ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tekst jedn. DzU z 2010 r. nr 136, poz. 914 ze zm.[/link]).

[b]Część firm jest jednak zwolniona z zatwierdzania, a tylko wymaga wpisu do rejestru prowadzonego przez powiatowego inspektora. Chodzi o firmy:[/b]

- prowadzące działalność w zakresie dostaw bezpośrednich (np. rolnicy sprzedający swoje nieprzetworzone płody rolne w małych ilościach lub lokalnym zakładom detalicznym bezpośrednio zaopatrującym tzw. konsumenta końcowego),

- zajmujące się sprzedażą żywności na odległość (sprzedaż wysyłkowa, w tym przez Internet czy na telefon),

- prowadzące sprzedaż z automatów żywności w opakowaniach,

- posiadające obiekty lub urządzenia ruchome lub tymczasowe do produkcji bądź sprzedaży żywności, wcześniej dopuszczone do takiej działalności w innym państwie UE, oraz o

- gospodarstwa agroturystyczne,

- producentów win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,

- apteki, punkty apteczne i hurtownie farmaceutyczne.

Do rejestru wpisują się też producenci opakowań żywności, o których dzisiaj nie piszemy.

[b] Zakłady podlegające omawianym przepisom mogą rozpocząć działalność dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru albo potwierdzenia.[/b]

Sprawy związane z zatwierdzaniem i rejestracją znajdują się w gestii państwowego powiatowego inspektora sanitarnego właściwego terenowo ze względu na siedzibę zakładu. Oprócz prowadzenia rejestru i zatwierdzania wydaje on też decyzje o wykreśleniu i o wpisie do rejestru zakładów.

Wzory wniosków określa [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=186004]rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (DzU z 2007 r. nr 106, poz. 730)[/link].

Co powinno się znaleźć we wniosku i jakie załączniki trzeba dołączyć, określa art. 64 ust. 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Warunkiem zatwierdzenia zakładu a także wpisu do rejestru jest spełnienie wymagań obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, w tym określonych w [b]rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych (DzUrz WE nr L 139 z 30 kwietnia 2004 r.)[/b].

[ramka][b]Więcej o kontroli sanitarnej czytaj w serwisie [link=http://www.rp.pl/temat/235563.html]rp.pl » Dobra Firma » Kontrola w firmie » Kontrola sanitarna[/link] [/b][/ramka]