Ponure nastroje hodowców trzody. Mniej polskich schabowych na stołach

Prawie trzy czwarte hodowców uznaje sytuację w sektorze trzody chlewnej za słabą lub bardzo słabą. Co czwarty zamierza ograniczyć produkcję. Szkodzą przede wszystkim jej rosnące koszty, w tym energii i pasz. Hodowcy obawiają się też globalnych umów handlowych.

Publikacja: 12.05.2025 05:06

Ponure nastroje hodowców trzody. Mniej polskich schabowych na stołach

Foto: AdobeStock

30 lat temu, gdy w niemal każdym, także małym gospodarstwie rolnym utrzymywane były świnie, Polska z pogłowiem 22 mln sztuk była dużym europejskim eksporterem. W 2010 r. świnie utrzymywane były w ponad 388 tys. gospodarstw. Ich liczba przekraczała jeszcze ponad 15 mln. Dziesięć lat później spadła w okolice 10–11 mln, a w ostatnich latach już wyraźnie poniżej tej granicy. Polska stała się importerem wieprzowiny. Dziś coraz częściej schabowy lądujący na naszych stołach pochodzi z zagranicy. O bieżącą ocenę opłacalności produkcji, perspektywy na przyszłość, a także problemy i postrzeganie wyzwań, przed którymi stoi branża, zapytała ponad pół tysiąca hodowców trzody chlewnej jedna z największych polskich firm działających w branży mięsnej – Gobarto Hodowca. Nastroje wśród producentów są dalekie od optymizmu.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Raporty ekonomiczne
Chińczycy dobijają polski przemysł meblarski
Raporty ekonomiczne
Złoto drożeje, ropa tanieje. Czy wojna celna spowoduje recesję na świecie?
Raporty ekonomiczne
Firmy częściej szukają doświadczonych specjalistów
Raporty ekonomiczne
Dostawcy prądu z większą mocą wchodzą w AI
Raporty ekonomiczne
E-maile – największy złodziej czasu w biznesie? Czas z tym skończyć
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem