Reklama
Rozwiń

Ponure nastroje hodowców trzody. Mniej polskich schabowych na stołach

Prawie trzy czwarte hodowców uznaje sytuację w sektorze trzody chlewnej za słabą lub bardzo słabą. Co czwarty zamierza ograniczyć produkcję. Szkodzą przede wszystkim jej rosnące koszty, w tym energii i pasz. Hodowcy obawiają się też globalnych umów handlowych.

Publikacja: 12.05.2025 05:06

Ponure nastroje hodowców trzody. Mniej polskich schabowych na stołach

Foto: AdobeStock

30 lat temu, gdy w niemal każdym, także małym gospodarstwie rolnym utrzymywane były świnie, Polska z pogłowiem 22 mln sztuk była dużym europejskim eksporterem. W 2010 r. świnie utrzymywane były w ponad 388 tys. gospodarstw. Ich liczba przekraczała jeszcze ponad 15 mln. Dziesięć lat później spadła w okolice 10–11 mln, a w ostatnich latach już wyraźnie poniżej tej granicy. Polska stała się importerem wieprzowiny. Dziś coraz częściej schabowy lądujący na naszych stołach pochodzi z zagranicy. O bieżącą ocenę opłacalności produkcji, perspektywy na przyszłość, a także problemy i postrzeganie wyzwań, przed którymi stoi branża, zapytała ponad pół tysiąca hodowców trzody chlewnej jedna z największych polskich firm działających w branży mięsnej – Gobarto Hodowca. Nastroje wśród producentów są dalekie od optymizmu.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Raporty ekonomiczne
System kaucyjny startuje jesienią. Producenci zaskoczeni zmianą wymogów
Raporty ekonomiczne
Ubywa w Polsce specjalistów i robotników, przybywa urzędników
Raporty ekonomiczne
Jak uratować budżet i pobudzić gospodarkę. MF ma problem
Raporty ekonomiczne
Cyfrowa niezależność kontynentu? Polskie firmy chcą lokalnych technologii
Raporty ekonomiczne
AI zagrożeniem dla firm. Bot oszuka i wykradnie informacje?