Tak orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w wyroku z 4 maja 2023 r. (I SA/Kr 282/23).
Spółka prowadząca restaurację hotelową cyklicznie wymienia kartę dań oraz tworzy specjalną kartę dań na różne okazje. W tym celu wykonuje prace polegające na opracowaniu nowych receptur dań. W związku z tym zwróciła się do dyrektora KIS z pytaniem, czy czynności związane z przygotowywaniem nowych receptur dań stanowią działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 4a pkt 26 i pkt 28 ustawy o CIT i będzie mogła z tego tytułu odliczyć od podstawy opodatkowania koszty kwalifikowane zgodnie z art. 18d ust. 1 ustawy o CIT. Zdaniem spółki czynności związane z przygotowaniem nowych receptur dań przez personel, który wykorzystuje swoją wiedzę kulinarną do tworzenia nowych dań, świadczą o twórczym charakterze, ponieważ powstają w ten sposób nowe, unikatowe dania. Dodatkowo podatnik wskazał, że prace są wykonywane w sposób systematyczny i mają na celu zwiększenie zasobu wiedzy, aby wykorzystać go do tworzenia nowych produktów. Prace te spełniają zatem przesłanki zawarte w art. 4a pkt 26 i pkt 28 ustawy o CIT i tym samym podatnik będzie uprawniony do odliczenia kosztów kwalifikowanych związanych z pracami nad nowymi recepturami dań.