Takie stanowisko zajęła Izba Skarbowa w Katowicach w interpretacji z 8 grudnia 2016 r. (2461-IBPP4.4513.306.2016.3.PK).
Wnioskodawca jest producentem różnego rodzaju piw, w tym piw słodzonych. Piwa słodzone wytarzane przez wnioskodawcę produkowane są na bazie piw tradycyjnych. Zdaniem wnioskodawcy, w świetle art. 94 ust. 3 i 4 ustawy o podatku akcyzowym oraz § 2 pkt 1-3 i § 3 ust. 1-3 rozporządzenia ministra finansów w sprawie metod ustalania parametrów służących do określania podstawy opodatkowania piwa, określając podstawę opodatkowania akcyzą, w przypadku piwa słodzonego powstającego w wyniku dodania do piwa bazowego substancji słodzącej, spółka powinna przyjąć w celu obliczania stopnia Plato – zawartość ekstraktu rzeczywistego w wyrobie gotowym bez uwzględnienia (tj. z pominięciem) dodanych substancji słodzących.