Aktualizacja: 08.03.2016 07:04 Publikacja: 08.03.2016 07:03
Foto: 123RF
Proponowana przez Ministerstwo Finansów reforma stawek VAT to szansa na rozwianie wielu wątpliwości – twierdzą eksperci. Firmy od lat mają bowiem problemy z prawidłową klasyfikacją sprzedawanych towarów.
– Najwięcej kontrowersji jest w branży spożywczej – mówi Jakub Matusiak, doradca podatkowy, starszy menedżer w PwC. – Stawka VAT często zależy od składu danego produktu, jego właściwości czy terminu przydatności do spożycia. Przykładowo napoje, które zawierają przynajmniej 20 proc. soku owocowego, mogą być opodatkowane preferencyjną 5-proc. stawką. Jeśli soku jest mniej, podatek wynosi 23 proc.
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas