Aktualizacja: 08.03.2016 07:04 Publikacja: 08.03.2016 07:03
Foto: 123RF
Proponowana przez Ministerstwo Finansów reforma stawek VAT to szansa na rozwianie wielu wątpliwości – twierdzą eksperci. Firmy od lat mają bowiem problemy z prawidłową klasyfikacją sprzedawanych towarów.
– Najwięcej kontrowersji jest w branży spożywczej – mówi Jakub Matusiak, doradca podatkowy, starszy menedżer w PwC. – Stawka VAT często zależy od składu danego produktu, jego właściwości czy terminu przydatności do spożycia. Przykładowo napoje, które zawierają przynajmniej 20 proc. soku owocowego, mogą być opodatkowane preferencyjną 5-proc. stawką. Jeśli soku jest mniej, podatek wynosi 23 proc.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas