Aktualizacja: 09.12.2015 04:00 Publikacja: 09.12.2015 04:00
Spółka jest producentem różnego rodzaju wyrobów spożywczych. Do swojej oferty produktowej ma zamiar wprowadzić wyroby ciastkarskie i ciastka świeże – odpowiadające pozycji 1905 90 60 nomenklatury scalonej. Data ich ważności będzie przekraczać 45 dni.
Firma zapytała, czy może stosować do tych produktów obniżoną 8-proc. stawkę VAT. Sama uważała, że tak. W jej ocenie system unijny nie różnicuje bowiem wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów, jako towary „świeże". W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Spółka zaznaczyła także, że system unijny nie różnicuje stawek VAT w zależności od klasyfikacji statystycznej lub celnej towaru. A produkty należące w ocenie konsumentów do tej samej grupy produktowej (np. wyroby piekarskie) powinny być objęte identyczną stawką VAT.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas