Aktualizacja: 09.12.2015 04:00 Publikacja: 09.12.2015 04:00
Spółka jest producentem różnego rodzaju wyrobów spożywczych. Do swojej oferty produktowej ma zamiar wprowadzić wyroby ciastkarskie i ciastka świeże – odpowiadające pozycji 1905 90 60 nomenklatury scalonej. Data ich ważności będzie przekraczać 45 dni.
Firma zapytała, czy może stosować do tych produktów obniżoną 8-proc. stawkę VAT. Sama uważała, że tak. W jej ocenie system unijny nie różnicuje bowiem wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów, jako towary „świeże". W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Spółka zaznaczyła także, że system unijny nie różnicuje stawek VAT w zależności od klasyfikacji statystycznej lub celnej towaru. A produkty należące w ocenie konsumentów do tej samej grupy produktowej (np. wyroby piekarskie) powinny być objęte identyczną stawką VAT.
Ubezpieczeni, którzy nie są od razu określeni w polisie czy innym dokumencie w sposób pozwalający na ich jednozn...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas