Hot dogi i inne fast foody ze stawką 5 proc. VAT

Sprzedaż burgerów, panierowanych kawałków kurczaka, sałatek, frytek, lodów, smoothie czy mrożonej gorącej czekolady może korzystać z preferencyjnych zasad opodatkowania.

Publikacja: 30.11.2015 04:30

Hot dogi i inne fast foody ze stawką 5 proc. VAT

Foto: 123RF

Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 15 października 2015 r. (IBPP2/4512-612/15/RSz).

Wnioskodawca wskazał, że zamierza rozpocząć sprzedaż produktów spożywczych w punktach sprzedaży zlokalizowanych w centrach handlowych i w samodzielnych lokalach. Wyjaśnił, że co do zasady produkty będą sprzedawane w jednorazowych opakowaniach, w niektórych przypadkach – donoszone do stolika. Produkty będą przygotowywane w lokalu na miejscu. Podatnik uważał, że ich sprzedaż powinna zostać zakwalifikowana jako dostawa towarów, w związku z czym błędem byłoby występowanie o klasyfikację statystyczną, gdyż organy właściwe w tym zakresie klasyfikują sprzedaż gotowych dań i posiłków w postaci kanapek jako usługę gastronomiczną, a zatem błędnie kwalifikując ją z perspektywy samego opodatkowania VAT. Wnioskodawca uważał, że w przypadku większości produktów zastosowanie powinna znaleźć stawka VAT w wysokości 5 proc.

Pozostało 85% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Podatki
Fiskus przegrał ważną batalię. Chodzi o stawkę ryczałtu
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Podatki
Można uniknąć podatku od prezentu na święta. Ważne wyjaśnienia MF
Podatki
Zmiany w VAT od srebra inwestycyjnego. Ministerstwo zabiera głos
Podatki
Czy podatek u źródła to bariera inwestycyjna? Fiskus i sądy muszą zmienić podejście
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Podatki
„Jak przygotować się do kontroli skarbowej?”. Zapis webinaru "Rzeczpospolitej"