Aktualizacja: 30.11.2015 04:30 Publikacja: 30.11.2015 04:30
Foto: 123RF
Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 15 października 2015 r. (IBPP2/4512-612/15/RSz).
Wnioskodawca wskazał, że zamierza rozpocząć sprzedaż produktów spożywczych w punktach sprzedaży zlokalizowanych w centrach handlowych i w samodzielnych lokalach. Wyjaśnił, że co do zasady produkty będą sprzedawane w jednorazowych opakowaniach, w niektórych przypadkach – donoszone do stolika. Produkty będą przygotowywane w lokalu na miejscu. Podatnik uważał, że ich sprzedaż powinna zostać zakwalifikowana jako dostawa towarów, w związku z czym błędem byłoby występowanie o klasyfikację statystyczną, gdyż organy właściwe w tym zakresie klasyfikują sprzedaż gotowych dań i posiłków w postaci kanapek jako usługę gastronomiczną, a zatem błędnie kwalifikując ją z perspektywy samego opodatkowania VAT. Wnioskodawca uważał, że w przypadku większości produktów zastosowanie powinna znaleźć stawka VAT w wysokości 5 proc.
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas