W kraju chleb sprzedajemy nadal ze stawką 7 proc. Niespodziewanie jednak niektóre piekarnie na początku roku zaczęły przy sprzedaży pieczywa naliczać 22 proc. VAT. Inne stosowały nadal stawkę obniżoną. Skąd to zamieszanie? Otóż część piekarzy źle zinterpretowała zmianę rozporządzenia ministra finansów. Co więcej, jak napisał jeden z czytelników, o podwyższeniu stawki na wyroby piekarskie można było się też dowiedzieć w Krajowej Informacji Podatkowej.
Spójrzmy więc, co się zmieniło w przepisach. Otóż rozporządzenie ministra finansów z 27 kwietnia 2004 r. (DzU z 2004 r. nr 97, poz. 970 ze zm.) wymienia w załączniku nr 1 towary i usługi, dla których stosuje się 7-proc. stawkę VAT. W poz. 13 – 16 znajdowały się m.in. chleb i bułki, pieczywo chrupkie, bułka tarta, tosty z chleba. Mocą rozporządzenia ministra finansów z 24 grudnia 2007 r. (DzU z 2007 r. nr 249, poz. 1861) uchylono te pozycje. Czy oznacza to, że nie można już do tych produktów stosować niższej stawki? Nie, gdyż te pozycje załącznika rozporządzenia dotyczyły towarów przywożonych do kraju z tzw. państw trzecich, czyli importu. Natomiast sprzedaż pieczywa nadal jest opodatkowana niższą stawką na podstawie załącznika do ustawy o VAT. Wymienia on m.in. świeże pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, chleb chrupki, suchary, tosty z chleba. Musimy jednak pamiętać, że o tym, czy nasze wyroby można zaliczyć do tych produktów, decyduje ich kwalifikacja na podstawie PKWiU.
Leszek Porowski, doradca podatkowy, współwłaściciel Biura Rachunkowego Porowski Consulting
Faktycznie, ustawodawca podniósł stawkę VAT dla niektórych produktów, ale dotyczy to tylko ich importu. Wyraźnie na to wskazuje załącznik nr 1 do rozporządzenia ministra finansów z 27 kwietnia 2004 r. Natomiast przy dostawie chleba chrupkiego, opłatków sakralnych, chleba i bułek oraz bułki tartej w 2008 r. nic się nie zmieniło – nadal możemy korzystać z preferencyjnej 7-proc. stawki. Wynika to z poz. 25 oraz 25a – 25f załącznika nr 3 do ustawy o VAT, w którym znajduje się wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką w wysokości 7 proc.
Reasumując, jeśli piekarnia dokonała importu np. chleba chrupkiego, to z tego tytułu musi zapłacić 22 proc. VAT. Sprzedając jednak dalej ten chleb w kraju, ma prawo do zastosowania preferencyjnej stawki podatku VAT w wysokości 7 proc.