Aktualizacja: 30.06.2016 07:10 Publikacja: 30.06.2016 07:15
Foto: 123RF
Minister finansów rozstrzygnął w interpretacji ogólnej zasady opodatkowania gotowych dań.
Zaznaczył, że do określenia stawki VAT najważniejsza jest prawidłowa klasyfikacja PKWiU. Chodzi o rozróżnienie między PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania oraz PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem. Istotne jest, czy dania są serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też np. zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas