Reklama
Rozwiń

Stawka VAT na gotowe posiłki to 5-proc.

Placówki gastronomiczne, które sprzedają dania do bezpośredniej konsumpcji, powinny stosować 8 proc. VAT.

Publikacja: 30.06.2016 07:15

Stawka VAT na gotowe posiłki to 5-proc.

Foto: 123RF

Minister finansów rozstrzygnął w interpretacji ogólnej zasady opodatkowania gotowych dań.

Zaznaczył, że do określenia stawki VAT najważniejsza jest prawidłowa klasyfikacja PKWiU. Chodzi o rozróżnienie między PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania oraz PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem. Istotne jest, czy dania są serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też np. zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Podatkowa deregulacja: kontrola potrwa zbyt długo, odsetek nie będzie
Podatki
Uwaga, firmy - MF opublikowało dokumentację API KSeF 2.0
Podatki
Gdy ZUS zmieni zlecenie na etat, trzeba zająć się podatkiem
Podatki
Cyfrowa rewolucja w podatkach – kłopoty czy korzyści dla firm?
Podatki
Fiskus przyłapał doradcę podatkowego na rozliczaniu w koszty wydatków na drogie ubrania, meble i wycieczki