Reklama

Stawka VAT na gotowe posiłki to 5-proc.

Placówki gastronomiczne, które sprzedają dania do bezpośredniej konsumpcji, powinny stosować 8 proc. VAT.

Publikacja: 30.06.2016 07:15

Stawka VAT na gotowe posiłki to 5-proc.

Foto: 123RF

Minister finansów rozstrzygnął w interpretacji ogólnej zasady opodatkowania gotowych dań.

Zaznaczył, że do określenia stawki VAT najważniejsza jest prawidłowa klasyfikacja PKWiU. Chodzi o rozróżnienie między PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania oraz PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem. Istotne jest, czy dania są serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też np. zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Podatki
Pracodawca nie koryguje PIT-11 gdy pobrał zbyt duże zaliczki - interpretacja podatkowa
Podatki
NSA: ulga na złe długi nie narusza prawa unijnego
Podatki
Ulga na złe długi: kończą się terminy na odzyskanie VAT
Reklama
Reklama
Reklama