Gorzkie doświadczenia ze słodką daniną

Skarbówka wykorzystuje nieprecyzyjne przepisy, by drążyć kieszenie producentów napojów.

Publikacja: 02.06.2022 07:32

Gorzkie doświadczenia ze słodką daniną

Foto: AdobeStock

Opłata od dosładzanych napojów – choć służąca ochronie zdrowia – od samego początku sprawia kłopoty firmom, które mają ją płacić. Problemem nie jest nawet sam fakt wprowadzenia tej daniny z początkiem 2021 r. Więcej kłopotów sprawiają interpretacje przepisów ustawy o zdrowiu publicznym.

Najpierw przez wiele miesięcy trwał spór kompetencyjny o to, kto ma wydawać interpretacje przepisów w tej sprawie – Ministerstwo Zdrowia czy Krajowa Informacja Skarbowa. Gdy wreszcie KIS zaczął to robić, okazało się, że często idą one w kierunku profiskalnym. Często za podstawę opodatkowania uznaje nie tylko cukry dodane do napoju w procesie produkcji, ale też występujące naturalnie w napojach czy też roślinach, z których są wytwarzane. Dzieje się tak, mimo że ustawa wyłącza substancje „występujące w napoju naturalnie”.

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Podatki
Trybunał Konstytucyjny: Nie można zastawiać pułapek na podatników
Podatki
Budowle jaśniej zdefiniowane dla celów podatkowych
Podatki
Kasy online jednak nie trzeba będzie połączyć z terminalem płatniczym
Podatki
JPK_CIT: sztuczna inteligencja pomoże skarbówce i samym podatnikom
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Podatki
Ustawa o globalnym podatku podpisana. Ale warto ją złagodzić