Aktualizacja: 01.07.2025 19:47 Publikacja: 09.06.2023 03:00
Foto: Adobe Stock
Żywność każdorazowo opuszcza organizm w stosunkowo nieodległej przyszłości od chwili konsumpcji, dlatego nie można uznać, że pracownik, który dostał jedzenie od pracodawcy, uzyskuje wymierną korzyść. Ten argument nie przekonał skarbówki, która nakazała doliczyć wartość posiłków do przychodów beneficjenta i opodatkować.
O interpretację wystąpiła prowadząca działalność gospodarczą dentystka. W swoim gabinecie zatrudnia na pół etatu technika analityki medycznej. Wykupiła mu katering dietetyczny składający się z trzech–pięciu posiłków dziennie. Informuje, że pracownik cierpi na cukrzycę, ma też usunięty woreczek żółciowy. Dlatego musi być na specjalnej diecie, dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb. Dentystka podkreśla, że chce zapewnić mu wyżywienie o najwyższym możliwym standardzie. Powołuje się na art. 16 kodeksu pracy. Przepis ten mówi o zaspokajaniu bytowych, socjalnych i kulturalnych potrzeb pracownika.
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas