Aktualizacja: 19.04.2025 21:35 Publikacja: 09.06.2023 03:00
Foto: Adobe Stock
Żywność każdorazowo opuszcza organizm w stosunkowo nieodległej przyszłości od chwili konsumpcji, dlatego nie można uznać, że pracownik, który dostał jedzenie od pracodawcy, uzyskuje wymierną korzyść. Ten argument nie przekonał skarbówki, która nakazała doliczyć wartość posiłków do przychodów beneficjenta i opodatkować.
O interpretację wystąpiła prowadząca działalność gospodarczą dentystka. W swoim gabinecie zatrudnia na pół etatu technika analityki medycznej. Wykupiła mu katering dietetyczny składający się z trzech–pięciu posiłków dziennie. Informuje, że pracownik cierpi na cukrzycę, ma też usunięty woreczek żółciowy. Dlatego musi być na specjalnej diecie, dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb. Dentystka podkreśla, że chce zapewnić mu wyżywienie o najwyższym możliwym standardzie. Powołuje się na art. 16 kodeksu pracy. Przepis ten mówi o zaspokajaniu bytowych, socjalnych i kulturalnych potrzeb pracownika.
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
Jeśli przedsiębiorca potrzebuje do działalności rzeczy chroniących go przed różnymi zagrożeniami, może zaliczyć...
Choć do uruchomienia KSeF pozostało jeszcze dziewięć miesięcy, to eksperci radzą: przygotowania warto rozpocząć...
Zwolnienie z cła i VAT towarów przeznaczonych do nieodpłatnego udostępniania osobom uciekającym przed agresją Ro...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Umorzenie postępowania karnego skarbowego z powodu braku znamion czynu zabronionego może stanowić przesłankę świ...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas