Szkoła musi prowadzić dwa systemy opodatkowania pracowniczych posiłków sprzedawanych w stołówce, w zależności od tego, czy zatrudniony jest pedagogiem czy nie. Tak wynika z interpretacji dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi (nr interpretacji: IPTPP2/443- 411/13-4/AW).
Po zamieszaniu ze stawką VAT na szkolne obiady, które towarzyszyło zmianie przepisów w 2011 r., fiskus zliberalizował swoje podejście. Łódzki przykład pokazuje jednak, że szkoły nadal mogą mieć problem z rozliczeniem podatku.
8 proc. VAT każe doliczać fiskus do ceny usług związanych z wyżywieniem personelu szkoły
Przypomnijmy, że od stycznia 2011 r. zwolnienie z VAT usług szkolnych zostało ograniczone. Ministerstwo początkowo twierdziło, że jedynie obiady wydawane uczniom są zwolnione i nakazywało opodatkowanie posiłków wydawanych nauczycielom, ale zmieniło zdanie. Po analizie dyrektywy Unii Europejskiej i polskich regulacji fiskus stwierdził, że wydanie obiadu pracownikom szkoły jest świadczeniem pomocniczym wobec usług zwolnionych, w związku z czym też korzysta ze zwolnienia.
– Ale sprzedaż obiadów w stołówce szkolnej pracownikom niepedagogom nie będzie korzystać ze zwolnienia od VAT – twierdzi teraz fiskus.
Izba wydała interpretację na wniosek szkoły prowadzonej przez gminę. Placówka ta zorganizowała stołówkę, w której sprzedawała obiady w cenie tzw. wsadu do kotła.
Ponieważ szkoła nie prowadzi działalności dla zysku, opłaty za korzystanie ze stołówki są kalkulowane na poziomie zapewniającym wyłącznie pokrycie faktycznych kosztów wytworzenia posiłków. Do kosztów wytworzenia wpływających na cenę obiadów nie zalicza się wynagrodzeń pracowników stołówki i wydatków na jej utrzymanie.
Szkoła wyjaśniła, że nie sprzedaje obiadów osobom z zewnątrz, nie prowadzi działalności nastawionej na zysk, nie jest także zarejestrowanym podatnikiem VAT. Prosiła o potwierdzenie, że sprzedawane dania są zwolnione z podatku.
– Odnosząc się do opodatkowania VAT sprzedaży posiłków na rzecz pracowników pedagogicznych szkoły, usługi te należy uznać za ściśle związane z usługami opieki nad dziećmi i młodzieżą, polegającymi na ich żywieniu, mają one bowiem charakter pomocniczy i są niezbędne w prowadzonej działalności opiekuńczej szkoły – odpowiedziała izba skarbowa. – Usługi świadczone przez pracowników niepedagogicznych nie są natomiast ściśle związane z usługami w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą.
Takie obiady zasadniczo powinny być zatem opodatkowane stawką VAT 8 proc.