Aktualizacja: 05.06.2025 22:24 Publikacja: 02.07.2024 04:30
Foto: Adobe Stock
Takie jest stanowisko skarbówki. Wygląda niedorzecznie, ale eksperci podkreślają, że wynika z literalnej interpretacji przepisów. I radzą zorganizować dystrybucję napojów w firmie tak, aby nie narażać się na niepotrzebny spór z fiskusem.
Zacznijmy jednak od początku. Zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie i higienie pracy (a konkretnie rozporządzeniem z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bhp) pracodawca musi zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Trochę inaczej sformułowany jest obowiązek wobec pracowników zatrudnionych (stale lub okresowo) w warunkach szczególnie uciążliwych. Im pracodawca musi zapewnić oprócz wody także inne napoje. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Szczegółowe zasady określa rozporządzenie z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Udostępnienie pracownikom w mailu danych osobowych kogoś, kto zrezygnował z pracy, nie narusza RODO. Pracodawca...
Browary Warszawskie i wrocławska Kępa Mieszczańska to propozycja Echo Group dla inwestorów zainteresowanych wykończonymi mieszkaniami w prestiżowych lokalizacjach, gotowymi do zarabiania od zaraz.
Praca zdalna powinna być dostępna bez mnóstwa dzisiejszych utrudnień formalnych – proponuje zespół Brzoski.
Sejm uchwalił nowelizację Kodeksu pracy w sprawie jawności wynagrodzeń. Poselska propozycja została jednak okroj...
Doliczenie okresu szeroko rozumianego zatrudnienia będzie możliwe pomimo jego niezakończenia przed nawiązaniem k...
Pracodawcy potrzebują osób dojrzałych i seniorów w swoich firmach. Cały czas występuje jednak wiele czynników, k...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas