Załóżmy następującą sytuację: 18 sierpnia 2014 r. pracownik podpisał z pracodawcą porozumienie o zakończeniu współpracy z 25 sierpnia 2014 r. Tego samego dnia podwładny zorganizował, na terenie firmy, za zgodą bezpośredniego przełożonego, ale – bez zgody pracodawcy – pożegnalne spotkanie dla kolegów z działu. Impreza odbywała się już po godzinach pracy. Pracownik przyniósł przekąski oraz alkohol, którym częstował uczestników spotkania. Również sam go spożywał. Pracodawca został poinformowany o imprezie już w trakcie jej trwania. Zjawił się na niej w asyście policji, która poddała obecnych badaniu na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Następnego dnia szef cofnął oświadczenie o rozwiązaniu stosunku pracy za porozumieniem stron z organizatorem spotkania. Odrębnym pismem zwolnił go dyscyplinarnie. Jako przyczynę wskazał na przebywanie w firmie po godzinach pracy i spożywanie alkoholu na terenie zakładu. Były podwładny w odwołaniu od dyscyplinarki powołał się na brak zakazu w regulaminie pracy spożywania alkoholu na terenie zakładu. Twierdził, że impreza miała prywatny charakter, odbywała się za wiedzą i zgodą bezpośredniego przełożonego już po godzinach pracy w udostępnionym pomieszczeniu oraz przebiegała w kulturalnej atmosferze. Czy zachowanie zatrudniającego było właściwe?
Pracodawca miał prawo podjąć taką decyzję. Podwładny naruszył bowiem bezwzględnie obowiązujący art. 14 ust. 1 pkt 2 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Przepis ten stanowi, że nie jest dopuszczalne spożywanie napojów alkoholowych na terenie zakładu pracy.
Istotne jest, że znajduje on zastosowanie bez względu na to, czy regulamin pracy – obowiązujący w danej firmie – powiela ten zapis. Tak też uznał Sąd Okręgowy w Łodzi w uzasadnieniu wyroku z 14 marca 2014 r. (VII Pa 37/14). Chybiony jest więc argument, że zakaz spożywania alkoholu w firmie musi wynikać z regulaminu pracy. Nie ma też znaczenia, kiedy doszło do spotkania, w jakim pomieszczeniu na terenie firmy oraz że uczestnicy imprezy zachowywali się spokojnie. Ważne jest tylko to, że – wbrew ustawowemu zakazowi wynikającemu z powołanego wyżej przepisu – alkohol spożywano na terenie zakładu.
podstawa prawna: art. 52 § 1 pkt 1 kodeksu pracy – ustawa z 26 czerwca 1974 r. (tekst jedn. DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.)
podstawa prawna: art. 14 ust. 1 pkt 2 ustawy z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tekst jedn. DzU z 2014 r., poz. 822)