Przestrzeganie zasad BHP związanych z porami roku ma zapewnić pracownikom latem ochronę przed przegrzaniem organizmu, a zimą przed nadmiernym wychłodzeniem.

[srodtytul]Temperatura biurowa[/srodtytul]

Generalnie w pomieszczeniach, w których przebywają pracownicy, powinna panować temperatura odpowiednia do rodzaju wykonywanych zadań. Jej określenia nie pozostawiono subiektywnym odczuciom pracodawcy – przepisy mówią, że temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 14 stopni C. W biurach i pomieszczeniach, gdzie wykonuje się lekką pracę fizyczną, nie może być mniej niż 18 stopni C.

Jeśli temperatura jest zbyt niska, można poprosić sanepid o zbadanie mikroklimatu panującego w pomieszczeniu; badanie to obejmuje też pomiar temperatury. Jeśli istotnie jest za niska, PIP nałoży grzywnę, przed którą nie uchroni powoływanie się na wysokie koszty ogrzewania.

Ponadto pracodawca powinien pamiętać, że pomieszczenia i stanowiska pracy powinny być zabezpieczone przed niekontrolowanym napływem zimnego powietrza z zewnątrz. Wskazane są zatem różnego rodzaju kurtyny czy zasłony przy drzwiach, które powstrzymają napływ chłodu.

[srodtytul]Pod gołym niebem[/srodtytul]

Pracujący na zewnątrz lub w pomieszczeniach pozbawionych ogrzewania są szczególnie narażeni na zimno. Firma ma obowiązek zapewnić im pomieszczenie, w którym będą się mogli ogrzać. Powinno się ono znajdować w pobliżu miejsca pracy. Temperatura w nim powinna wynosić nie mniej niż 16 stopni C, a na każdego pracownika musi przypadać co najmniej 0,1 metra, przy czym całkowita powierzchnia pomieszczenia do ogrzewania nie może być mniejsza niż 8 mkw. Ponadto pracownicy powinni mieć możliwość podgrzewania posiłków.

Jeśli firma nie może zapewnić pomieszczenia do ogrzania, to musi dostarczyć zatrudnionym w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła, oczywiście z zachowaniem wymagań ochrony przeciwpożarowej. Popularny koksownik spełnia wymagania określone w przepisach.

Osoby pracujące zimą, czyli od 1 listopada do 31 marca, na otwartej przestrzeni bądź też w halach, gdzie temperatura jest niższa niż 14 stopni C, powinny otrzymywać posiłki profilaktyczne oraz gorące napoje. Posiłek należy zapewnić wówczas, gdy wydatek energetyczny pracującego na mrozie mężczyzny wynosi co najmniej 1500 kalorii, a w wypadku kobiet 1000 kalorii.

Pracodawca może dostarczać posiłki regeneracyjne we własnym zakresie lub wykupić je w punkcie gastronomicznym. Wręczenie pracownikom pieniędzy jako ekwiwalentu za posiłki, które mieliby sami wykupić, jest niezgodne z przepisami.

W okresie zimowym pracownicy są też czasem zmuszeni do zrzucania śniegu z dachów firmowych budynków.

[srodtytul]Asekuracja na dachu[/srodtytul]

Trzeba pamiętać, że czynności tego rodzaju są pracami na wysokości. Do ich wykonywania potrzebne jest zaświadczenie o braku przeciwwskazań do pracy na wysokości i zaliczenie odpowiedniego instruktażu stanowiskowego. Ponadto pracownicy muszą być wyposażeni w uprzęże, linki asekuracyjne chroniące przed upadkiem, hełm i obuwie antypoślizgowe.

Należy też pamiętać że prace na wysokości powyżej dwóch metrów muszą być wykonywane przez co najmniej dwie osoby.