Te ostatnie przysługują, gdy temperatura przekracza25 albo28 stopni C. W pierwszym przypadku chodzi o pracę na otwartej przestrzeni, a w drugim -w pomieszczeniu.

- Napoje powinny być dostępne wciągu całej zmiany roboczej i w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników. Ponadto wykonującym prace brudzące na otwartej przestrzeni, w wysokiej temperaturze, gdy nie ma dostępu dowody bieżącej, pracodawca musi zapewnić do celów higienicznych co najmniej 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika - wyjaśnia Bożena Borys-Szopa, główny inspektor pracy. Skrócenie czasu pracy powinno objąć głównie pracujących ponad 8 godzin dziennie. Wówczas mogliby oni wcześniej opuszczać pracę lub korzystać z dodatkowych przerwy regeneracyjnych. Główna Inspekcja Pracy upomina jednak, że skracanie obowiązujących norm czasu pracy nie może spowodować obniżenia wynagrodzenia za pracę.