Aneta Łazarska: Kuchnia sądowa

Nikt z zewnątrz i wewnątrz nie powinien wpływać na bieg pracy sędziego.

Publikacja: 20.07.2022 09:05

Aneta Łazarska: Kuchnia sądowa

Foto: Fotorzepa / Marian Zubrzycki

W okresie wakacyjnym chciałoby się podjąć temat na pozór lekki i przyjemny, jakim jest, mówiąc przenośnie, kuchnia sądowa. Temat ten mógłby z uwagi na okres urlopowy kojarzyć się nam głównie z letnim menu, choć bardziej właściwe wydaje się skojarzenie redaktora Marka Domagalskiego („Kuchnia sądowa musi być wietrzona”, 8 czerwca 2022 r. „Rzeczpospolita”) odnoszące się do wewnętrznych zasad działania sądów.

Tym razem jednak artykuł będzie wyjaśniał, czym jest tak naprawdę kuchnia sądowa i dlaczego nikt z zewnątrz nie powinien w nią ingerować. Przenośne odesłanie wydaje się doskonałą metaforą, szczególnie wobec żywej dyskusji o aferze mailowej związanej z Trybunałem Konstytucyjnym. Okazuje się, że wielu sędziów wciąż ma problem z odróżnieniem, czy są oni sędziami czy urzędnikami.

Pozostało 88% artykułu

Świąteczna oferta

PRO.RP.PL za 39 zł
Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r. Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Sądy i Prokuratura
Agata Łukaszewicz: Cierpliwość wielu sędziów się kończy
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i Prokuratura
Rektor komendant AWS: Cele zmian są polityczne. Likwidacja szkoły jest niezgodna z konstytucją
Sądy i Prokuratura
Prezesi sądów i dykrektorzy - wspólnie w jednym kierunku?
Sądy i Prokuratura
Krótsze postępowanie karne to korzyść dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Sądy i Prokuratura
Angażowanie pełnomocnika bez togi wymaga ostrożności