Unijny Sąd zdecydował o przyszłości sera Halloumi

Sąd Unii Europejskiej potwierdził rejestrację nazwy „Halloumi” jako nazwy chronionej w UE dla sera z Cypru.

Publikacja: 21.02.2024 13:02

Unijny Sąd zdecydował o przyszłości sera Halloumi

Foto: Adobe Stock

Chodzi o sprzedawany także w Polsce półtwardy ser o charakterystycznym zapachu i smaku — jeden z głównych produktów eksportowych Cypru. Jego właściwością jest to, że nie topnieje w wysokiej temperaturze przez co nadaje się np. do grillowania. Według tradycyjnej receptury ser Halloumi był wytwarzany z mleka owczego lub koziego, teraz wielu producentów stosuje głównie mleko krowie, a kozie czy owcze (dostępne sezonowo) stanowi 10 proc.

Ile mleka koziego w serze Halloumi

Pozostało jeszcze 83% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
ABC Firmy
Czy można żądać wypłaty przed naprawą budowlanej fuszerki? Zdecyduje Sąd Najwyższy
ABC Firmy
„To nadregulacja, a nie deregulacja”. Transport odzieży w systemie SENT
ABC Firmy
Przydatna funkcja w mObywatelu dla wielu firm. Jak z niej skorzystać
ABC Firmy
Fundacja rodzinna. Ministerstwo Sprawiedliwości pracuje nad ważną zmianą
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
ABC Firmy
Będą uproszczenia przy składaniu ofert przetargowych. Rząd przyjął projekt