Reklama

Unijny Sąd zdecydował o przyszłości sera Halloumi

Sąd Unii Europejskiej potwierdził rejestrację nazwy „Halloumi” jako nazwy chronionej w UE dla sera z Cypru.

Publikacja: 21.02.2024 13:02

Unijny Sąd zdecydował o przyszłości sera Halloumi

Foto: Adobe Stock

Chodzi o sprzedawany także w Polsce półtwardy ser o charakterystycznym zapachu i smaku — jeden z głównych produktów eksportowych Cypru. Jego właściwością jest to, że nie topnieje w wysokiej temperaturze przez co nadaje się np. do grillowania. Według tradycyjnej receptury ser Halloumi był wytwarzany z mleka owczego lub koziego, teraz wielu producentów stosuje głównie mleko krowie, a kozie czy owcze (dostępne sezonowo) stanowi 10 proc.

Ile mleka koziego w serze Halloumi

Pozostało jeszcze 83% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

ABC Firmy
Restrukturyzacja: nowe uprawnienia dłużników i wierzycieli
ABC Firmy
System kaucyjny coraz bliżej. Ważne informacje dla przedsiębiorców
ABC Firmy
System kaucyjny. Rzecznik przedsiębiorców pisze do premiera i ostrzega
ABC Firmy
Przedsiębiorca będzie mógł ukryć swój adres w CEIDG? Chodzi o bezpieczeństwo
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
ABC Firmy
Wkrótce nowe obowiązki środowiskowe dla tysięcy firm w Polsce
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama
Reklama