Unijny Sąd zdecydował o przyszłości sera Halloumi

Sąd Unii Europejskiej potwierdził rejestrację nazwy „Halloumi” jako nazwy chronionej w UE dla sera z Cypru.

Publikacja: 21.02.2024 13:02

Unijny Sąd zdecydował o przyszłości sera Halloumi

Foto: Adobe Stock

Chodzi o sprzedawany także w Polsce półtwardy ser o charakterystycznym zapachu i smaku — jeden z głównych produktów eksportowych Cypru. Jego właściwością jest to, że nie topnieje w wysokiej temperaturze przez co nadaje się np. do grillowania. Według tradycyjnej receptury ser Halloumi był wytwarzany z mleka owczego lub koziego, teraz wielu producentów stosuje głównie mleko krowie, a kozie czy owcze (dostępne sezonowo) stanowi 10 proc.

Ile mleka koziego w serze Halloumi

Pozostało jeszcze 84% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
ABC Firmy
Kluczowe zmiany prawne w 2025 roku. Co czeka polskich przedsiębiorców?
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i Suzuki Swift ponownie w gronie liderów rankingu niezawodności
ABC Firmy
Sąd Najwyższy: odmowa absolutorium nie narusza dóbr osobistych członka zarządu
ABC Firmy
Nie nowe narzędzia, a kary dla firm usuną z dróg kierowców bez uprawnień
ABC Firmy
Resort cyfryzacji reaguje po tragedii na Woli. Firmy dostaną nowe narzędzie
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
ABC Firmy
Kontrola postów i kary umowne. O co zadbać przy współpracy z influencerami?
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego