COVID: podatkowe koszty firmy związane z kwarantanną pracownika

Podczas pandemii Covid-19 przedsiębiorca, który pozyskuje pracowników zagranicznych, może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu koszty poniesione na ich wyżywienie podczas kwarantanny.

Publikacja: 22.07.2021 17:45

COVID: podatkowe koszty firmy związane z kwarantanną pracownika

Foto: Adobe Stock

Podczas trwającej epidemii koronawirusa wielu pracowników, którzy przybyli do pracy w Polsce z zagranicy trafiło na przymusową kwarantannę, co uniemożliwiło pracodawcom natychmiastowe skorzystanie z usług takiego pracownika. Jednocześnie pracodawcy musieli zapewnić wsparcie pracownikom dla ich podstawowych potrzeb, np. poprzez dostarczanie im posiłków. Takie wydatki w większości przypadków dotyczyły pracowników, którzy w świetle obowiązujących przepisów zostali skierowani na przymusową kwarantannę po przekroczeniu granicy. Na wspomniane wydatki składają się przede wszystkim: koszt zakupionego posiłku oraz koszt dostawy.

Pozostało 90% artykułu

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Biznes
Teresa Siudem: Jesteś podwykonawcą? Zadbaj o swoje interesy
Biznes
Podwykonawca został bez zapłaty. Mógł tego uniknąć
Biznes
Czy fundacja w Liechtensteinie ochroni majątek przed egzekucją?
Biznes
Wezwania i oferty nabycia akcji spółki publicznej
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Zarządzanie łańcuchami dostaw – nowe wyzwania dla firm