Nomi Biotech Corporation, który wprowadził już na rynek pierwszy produkt – preparat Alcorythm – został zasilony przez inwestora kwotą 1 mln zł. Startup planuje w najbliższej przyszłości wprowadzenie na rynek (nie tylko europejski) serii preparatów funkcyjnych odpowiadających na zagrożenia zdrowotne wynikające ze współczesnej diety.
– Otyłość, cukrzyca oraz dysfunkcje układu krążenia powodowane przez nadmierne używanie przez producentów żywności np. cukrów, soli oraz konserwantów to choroby cywilizacyjne, które globalnie stanowią olbrzymi problem nie tylko dla systemów opieki zdrowotnej, lecz wpływają też na szereg bardzo poważnych aspektów makroekonomicznych – wskazuje Marcin Jaskuła, prezes Nomi Biotech Corp.
Spółka celuje w wart obecnie niemal 100 mld dol. rynek napojów funkcyjnych. Opracowuje preparaty, które m.in. wspierają ludzki organizm w walce z negatywnymi efektami spożywania alkoholu czy nadmiaru powszechnego w produktach spożywczych cukru.
Nomi Biotech Corporation założyli w 2018 roku Marcin Jaskuła, dr Kohei Yagi i mec. Michał Żukowski. Do firmy bardzo szybko dołączył dr Jakub Urbański. Celem spółki jest odpowiedź na wyzwania, jakie przed konsumentami stawia oparty o masową produkcję współczesny przemysł spożywczy oraz uwarunkowany cywilizacyjnie styl życia.
Dziś Japonia jest globalnym liderem w zakresie produkcji nutraceutyków ukierunkowanych na zapobieganie negatywnym skutkom spożywania przetworzonej żywności. Ze względu na problemy demograficzne oraz wysoką świadomość zdrowotną konsumentów Japończycy regularnie korzystają z preparatów prewencyjnych.
– To właśnie doświadczenie oraz know-how rynku japońskiego chcemy implementować w Europie wykorzystując opracowywane przez nas wraz z polskimi naukowcami nowe formy zwiększania biodostępności substancji aktywnych pochodzenia naturalnego – podkreśla dr Kohei Yagi, wiceprezes ds. technologicznych w Nomi Biotech.
Pierwszym, dostępnym już komercyjnie produktem startupu jest Alcorythm – preparat, który skutecznie przyspiesza rozkład aldehydu octowego, chroniąc wątrobę oraz niwelując tym samym przykre efekty zatrucia alkoholem etylowym.