Aktualizacja: 03.12.2025 08:12 Publikacja: 08.09.2024 13:44
Foto: Adobe Stock
Wskutek wzrostu prognozowanego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w 2025 roku, w górę pójdą też składki na ZUS. Bo podstawa wysokości składek ZUS dla przedsiębiorców to 60 proc. prognozowanej średniej krajowej. Projekt budżetu przekazany Radzie Dialogu Społecznego przewiduje, że średnia krajowa wyniesie w przyszłym roku 8673 zł - o 849 zł niż w 2024 r. Podstawa wymiaru to wówczas 5203,80 zł, a liczone od niej składki na rok 2025 wyniosą - 1773,96 zł (bez składki zdrowotnej, naliczanej osobno w zależności od wybranej formy opodatkowania).
• Limit zwolnienia z VAT. Ministerstwo Finansów wyjaśnia nowe przepisy • Jak zarejestrować samochód z fakturą w...
• Faktury poza KSeF. Fiskus ostrzega kontrahentów • Firmy niegotowe na KSeF, posłowie domagają się wyjaśnień • C...
• Aplikacja Podatnika KSeF 2.0 już działa. Jak się tam logować i po co? • Czy KSeF jest bezpieczny dla użytkowni...
• Leasing samochodu: czy w 2026 r. będzie można zachować podatkowe korzyści? • Faktury poza KSeF. Przedsiębiorcy...
Dzięki Funduszom Europejskim dla Polski Wschodniej (FEPW) firmy z tego regionu mają nowe możliwości na finansowanie innowacyjnych pomysłów. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) oferuje startupom w Polsce Wschodniej dostęp do siedmiu Platform startowych, które dają realne wsparcie lokalnych biznesów i zwiększenie konkurencyjność przedsiębiorstw. Są to partnerstwa ośrodków innowacji dające darmowe, kompleksowe programy wsparcia startupów od momentu rejestracji spółki.
• Czy wydatki na wyposażenie biura w domu można wrzucić w podatkowe koszty? • Jak rozliczyć sprzedaż firmowej ni...
Robotyzacja procesów budowlanych przestała być futurystyczną wizją. Staje się realnym narzędziem, które można zastosować tu i teraz. Na współczesnym placu budowy rola człowieka będzie się zmieniać – mówi Mirosław Rzeszutko, Head of Product Management w firmie wienerberger.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas