Izba Skarbowa w Warszawie wyjaśniła, jak należy rozliczyć usługi, w których serwowane są kawa i herbata.
Z pytaniem zwróciła się podatniczka, która prowadzi działalność gospodarczą polegającą na organizacji imprez okolicznościowych, takich jak wesela, komunie i studniówki (PKWiU 56.10.11.00 – usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach). W należącym do niej lokalu świadczy usługi kompleksowe, których zasadniczym elementem jest usługa gastronomiczna. Wnioskodawczyni udostępnia lokal, przygotowuje i wydaje posiłki, zapewnia obsługę kelnerską, czasami również oprawę muzyczną i nagłośnienie. Do posiłków podawane są napoje gorące (kawa, herbata) oraz chłodzące. Kobieta zapytała, czy może wystawiać klientom fakturę z jedną stawką: 8 proc. VAT. Uznała, że tak, ponieważ napoje dostarczane są w jednej kompleksowej usłudze.