Aktualizacja: 13.10.2015 08:19 Publikacja: 13.10.2015 08:19
Foto: 123RF
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi rozstrzygnął w interpretacji, jak rozliczyć sprzedaż gotowych posiłków.
Z pytaniem zwrócił się przedsiębiorca prowadzący dwa punkty gastronomiczne. W obydwu sprzedaje m.in. hot dogi, hamburgery, zapiekanki, frytki i pizzę, czyli wyroby przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Jedzenie przygotowuje na miejscu ze składników nabywanych od różnych dostawców. Posiłki albo są dostarczane do klienta na jego zamówienie, albo sprzedawane w lokalu do konsumpcji poza lokalem. Klienci mają możliwość spożycia ich na terenie lokalu, ale bez obsługi kelnerskiej.
W ramach pakietu deregulacyjnego Rada Ministrów przyjęła w ostatni wtorek projekt zmian w ordynacji podatkowej....
Przedsiębiorcy muszą sporządzić roczne rozliczenie składki zdrowotnej. Na jej wysokość wpływają sprzedane w 2024...
Nawet gdy podatek się przedawni, będzie można ścigać podatnika za przestępstwo z nim związane – zakłada projekt...
Drobne rzeczy sprowadzane spoza Unii Europejskiej mogą być zwolnione z VAT. Niezależnie od tego, czy nabywca prz...
Oddział spółki zagranicznej, która ma już NIP, nie musi mieć drugiego, własnego, żeby wywiązywać się z obowiązkó...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas