Aktualizacja: 13.10.2015 08:19 Publikacja: 13.10.2015 08:19
Foto: 123RF
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi rozstrzygnął w interpretacji, jak rozliczyć sprzedaż gotowych posiłków.
Z pytaniem zwrócił się przedsiębiorca prowadzący dwa punkty gastronomiczne. W obydwu sprzedaje m.in. hot dogi, hamburgery, zapiekanki, frytki i pizzę, czyli wyroby przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Jedzenie przygotowuje na miejscu ze składników nabywanych od różnych dostawców. Posiłki albo są dostarczane do klienta na jego zamówienie, albo sprzedawane w lokalu do konsumpcji poza lokalem. Klienci mają możliwość spożycia ich na terenie lokalu, ale bez obsługi kelnerskiej.
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Po rozpoczęciu i zakończeniu kontroli celno-skarbowej firma będzie mogła złożyć nie tylko korektę, ale także pie...
Zagraniczny fundusz inwestycyjny będzie mógł być zwolniony z CIT także wtedy, gdy jest zarządzany wewnętrznie, c...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas