Aktualizacja: 23.07.2015 06:40 Publikacja: 23.07.2015 06:40
Foto: Fotorzepa, Jakub Ostałowski
Od 2013 r. prowadzę jednoosobową firmę zajmującą się dorywczo (na stałe jestem zatrudniony na umowę o pracę) sprzedażą waty cukrowej i popcornu. Nie posiadam stałego miejsca sprzedaży, a swoją działalność wykonuję w ruchomym punkcie sprzedaży na festynach, piknikach, jarmarkach, a w czasie wakacji także na plaży nadmorskiej. Moja działalność jest sklasyfikowana w grupowaniu PKWiU: 10.61.33.0 (sprzedaż popcornu) oraz 10.82.23.0 (sprzedaż waty cukrowej). Nie prowadzę żadnej innej działalności gospodarczej. Osiągane przeze mnie obroty w żadnym z lat jej prowadzenia nie przekroczyły 20 tys. zł. Czy słusznie uważam, że także w 2015 r. mogę korzystać ze zwolnienia z obowiązku stosowania kasy fiskalnej, jeżeli wartość mojej sprzedaży nie przekroczy tych 20 tys. zł? Słyszałem bowiem, że obowiązek posiadania kas fiskalnych przez placówki gastronomiczne, bez względu na wielkość sprzedaży, dotyczy tylko stałych placówek gastronomicznych? – pyta czytelnik.
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas