Aktualizacja: 23.07.2015 06:40 Publikacja: 23.07.2015 06:40
Foto: Fotorzepa, Jakub Ostałowski
Od 2013 r. prowadzę jednoosobową firmę zajmującą się dorywczo (na stałe jestem zatrudniony na umowę o pracę) sprzedażą waty cukrowej i popcornu. Nie posiadam stałego miejsca sprzedaży, a swoją działalność wykonuję w ruchomym punkcie sprzedaży na festynach, piknikach, jarmarkach, a w czasie wakacji także na plaży nadmorskiej. Moja działalność jest sklasyfikowana w grupowaniu PKWiU: 10.61.33.0 (sprzedaż popcornu) oraz 10.82.23.0 (sprzedaż waty cukrowej). Nie prowadzę żadnej innej działalności gospodarczej. Osiągane przeze mnie obroty w żadnym z lat jej prowadzenia nie przekroczyły 20 tys. zł. Czy słusznie uważam, że także w 2015 r. mogę korzystać ze zwolnienia z obowiązku stosowania kasy fiskalnej, jeżeli wartość mojej sprzedaży nie przekroczy tych 20 tys. zł? Słyszałem bowiem, że obowiązek posiadania kas fiskalnych przez placówki gastronomiczne, bez względu na wielkość sprzedaży, dotyczy tylko stałych placówek gastronomicznych? – pyta czytelnik.
Rośnie liczba kontroli celno-skarbowych. W 2024 r. stanowiły już ponad 38 proc. wszystkich kontroli. W latach 20...
Ułatwienia na linii fiskus–podatnicy i łatwiejszy dostęp do informacji o lekach – to niektóre z najnowszych prop...
Przedsiębiorca mający problemy ze słuchem może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na aparat, dzięk...
Ulepszenie programu komputerowego ma charakter twórczy. A zamawianie prac u zewnętrznego specjalisty nie przekre...
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – to trzy główne czynniki, które należy brać pod uwagę decydując się na inwestycję w mieszkanie – czy to z myślą o przechowaniu lub wzroście wartości, czy zwrocie z najmu.
Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na karnety sportowe i pakiety medyczne dla samozatr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas