Od 2013 r. prowadzę jednoosobową firmę zajmującą się dorywczo (na stałe jestem zatrudniony na umowę o pracę) sprzedażą waty cukrowej i popcornu. Nie posiadam stałego miejsca sprzedaży, a swoją działalność wykonuję w ruchomym punkcie sprzedaży na festynach, piknikach, jarmarkach, a w czasie wakacji także na plaży nadmorskiej. Moja działalność jest sklasyfikowana w grupowaniu PKWiU: 10.61.33.0 (sprzedaż popcornu) oraz 10.82.23.0 (sprzedaż waty cukrowej). Nie prowadzę żadnej innej działalności gospodarczej. Osiągane przeze mnie obroty w żadnym z lat jej prowadzenia nie przekroczyły 20 tys. zł. Czy słusznie uważam, że także w 2015 r. mogę korzystać ze zwolnienia z obowiązku stosowania kasy fiskalnej, jeżeli wartość mojej sprzedaży nie przekroczy tych 20 tys. zł? Słyszałem bowiem, że obowiązek posiadania kas fiskalnych przez placówki gastronomiczne, bez względu na wielkość sprzedaży, dotyczy tylko stałych placówek gastronomicznych? – pyta czytelnik.