Aktualizacja: 08.05.2019 06:33 Publikacja: 07.05.2019 18:43
Foto: Adobe Stock
Trwa bój przedsiębiorców gastronomicznych z fiskusem o VAT od dań na wynos. Chodzi o stawkę podniesioną z 5 do 8 proc. w 2016 r. Sama podwyżka nie zabolała właścicieli barów i restauracji tak, jak jej stosowanie do wcześniejszych okresów, gdy fiskus na różne sposoby dawał do zrozumienia, że 5-proc. stawka jest prawidłowa.
Czytaj także: Sprzedawcom fast foodów grozi dopłata podatku VAT
Przedsiębiorca na skali lub liniowym PIT, który rozlicza w firmie środki trwałe, może znacznie obniżyć składkę z...
Najem mieszkań na rzecz przedsiębiorców w celu czasowego umieszczania tam ich pracowników to usługi związane z z...
Wyższy limit zwolnienia z VAT, likwidacja strategii podatkowych, składanie częściowych korekt po kontroli celno-...
We wtorek rząd przyjął kolejne projekty ustaw będące częścią pakietu deregulacyjnego. Jeden z nich wprowadza łag...
Odszkodowanie dla kobiety, która z powodu niższego wykształcenia mniej zarabiała niż pracownicy na tym samym sta...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas