Reklama
Rozwiń

Głośna sprawa rachunku kelnerskiego. Skarbówka walczy z szarą strefą w gastronomii

W branży gastronomicznej ciągle występuje szara strefa. Konsekwentnie z nią walczymy, także wykorzystując tzw. nabycie sprawdzające – mówi Justyna Pasieczyńska, rzecznik prasowa szefa Krajowej Administracji Skarbowej.

Publikacja: 29.07.2024 07:08

Głośna sprawa rachunku kelnerskiego. Skarbówka walczy z szarą strefą w gastronomii

Foto: Adobe Stock

W ostatnich dniach głośno jest o luksusowej warszawskiej restauracji, w której klient dostał rachunek kelnerski. Mamy na nim wyszczególniony VAT, ale nie jest to klasyczny paragon. Czy tak można?

Nie można. Usługa gastronomiczna powinna być udokumentowana paragonem fiskalnym z kasy rejestrującej albo fakturą, jeśli klient sobie jej zażyczy.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
Firma, która z własnej kieszeni opłaca grupową polisę OC dla kadry księgowej nie musi potrącać PIT
Podatki
Płacisz organizacji pracodawców za reklamę? To koszt bez limitu
Podatki
Kary umowne za opóźnienie w realizacji usługi co do zasady mogą być kosztem podatkowym. Wyrok NSA
Podatki
Piwo w kosztach firmy? Tylko bezalkoholowe
Podatki
Jak nie ma usługi, to nie będzie podatku. Ważny wyrok ws. VAT
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama