Aktualizacja: 16.11.2015 03:00 Publikacja: 16.11.2015 03:00
Foto: www.sxc.hu
Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 27 lipca 2015 r. (IBPB-2-2/4511-506/15/MMa).
Wnioskodawcą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, która w ramach swojej działalności w pełni i dobrowolnie finansuje posiłki (obiady, kolacje) dla pracowników niezwiązane ze spotkaniami biznesowymi. Pokrycie tych kosztów odbywa się na podstawie faktur, rachunków lub paragonów, przy czym pracodawca nie ma możliwości wskazania kosztu faktycznie spożytego posiłku przez konkretnego pracownika. Zapewnia bowiem katering wykupiony dla wszystkich lub części pracowników bez możliwości wskazania, czy pracownik faktycznie skorzystał z posiłku. Wyżywienie przeznaczone jest dla wszystkich lub części pracowników, co uniemożliwia ustalenie każdego spożytego indywidualnie przez zatrudnionych posiłku. Dlatego spółka nalicza wartość tych świadczeń proporcjonalnie, uważając, że stanowią one przychód pracownika opodatkowany podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Jeśli przedsiębiorca potrzebuje do działalności rzeczy chroniących go przed różnymi zagrożeniami, może zaliczyć...
Choć do uruchomienia KSeF pozostało jeszcze dziewięć miesięcy, to eksperci radzą: przygotowania warto rozpocząć...
Zwolnienie z cła i VAT towarów przeznaczonych do nieodpłatnego udostępniania osobom uciekającym przed agresją Ro...
Umorzenie postępowania karnego skarbowego z powodu braku znamion czynu zabronionego może stanowić przesłankę świ...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Czynsz z dzierżawy znaku towarowego nie jest przychodem z praw majątkowych. Może być opodatkowany korzystniejszy...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas