Reklama
Rozwiń

Kiedy darmowy obiad od pracodawcy powiększa przychód pracownika

Pracodawca finansujący swoim pracownikom posiłki niezwiązane ze spotkaniami biznesowymi nie może potrącić im zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, jeśli nie jest w stanie określić, kto i w jakim zakresie faktycznie z nich skorzystał.

Publikacja: 16.11.2015 03:00

Kiedy darmowy obiad od pracodawcy powiększa przychód pracownika

Foto: www.sxc.hu

Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 27 lipca 2015 r. (IBPB-2-2/4511-506/15/MMa).

Wnioskodawcą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, która w ramach swojej działalności w pełni i dobrowolnie finansuje posiłki (obiady, kolacje) dla pracowników niezwiązane ze spotkaniami biznesowymi. Pokrycie tych kosztów odbywa się na podstawie faktur, rachunków lub paragonów, przy czym pracodawca nie ma możliwości wskazania kosztu faktycznie spożytego posiłku przez konkretnego pracownika. Zapewnia bowiem katering wykupiony dla wszystkich lub części pracowników bez możliwości wskazania, czy pracownik faktycznie skorzystał z posiłku. Wyżywienie przeznaczone jest dla wszystkich lub części pracowników, co uniemożliwia ustalenie każdego spożytego indywidualnie przez zatrudnionych posiłku. Dlatego spółka nalicza wartość tych świadczeń proporcjonalnie, uważając, że stanowią one przychód pracownika opodatkowany podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Uwaga, firmy - MF opublikowało dokumentację API KSeF 2.0
Podatki
Gdy ZUS zmieni zlecenie na etat, trzeba zająć się podatkiem
Podatki
Cyfrowa rewolucja w podatkach – kłopoty czy korzyści dla firm?
Podatki
Fiskus przyłapał doradcę podatkowego na rozliczaniu w koszty wydatków na drogie ubrania, meble i wycieczki
Podatki
Ważne zmiany w kontroli podatników. Cały Sejm za