Reklama

Zmiana smaku alkoholu to wyższa akcyza

Niektóre napoje fermentowane wzmacniane spirytusem oficjalnie uznano za spirytualia.

Publikacja: 10.07.2015 07:40

Zmiana smaku alkoholu to wyższa akcyza

Foto: 123RF

Wrocławska Izba Celna wydała pierwsze cztery wiążące informacje akcyzowe (WIA) dotyczące napojów alkoholowych o kilkunastoprocentowej mocy, produkowanych na bazie wyrobów winiarskich. Trzy z nich wskazują, że trzeba od nich płacić wysoką akcyzę – jak od napojów spirytusowych. Z kolei czwarta sugeruje, że może to być także wyrób pośredni, niżej opodatkowany. Ale ich skład i sposób produkcji były różne.

Treść tych WIA zapewne nie rozwieje dotychczasowych wątpliwości, jak opodatkowywać takie napoje. Izba uznała, że w trzech przypadkach są to objęte stawką niemal 1200 zł/hl wyroby spirytusowe (pozycja CN 2208). Chodziło o napoje o mocy 17,4–17,6 proc., uzyskane w procesie fermentacji m.in. z zagęszczonego soku jabłkowego, a następnie wzmocnione alkoholem etylowym i aromatyzowane. Według celników, w tych przypadkach proces produkcyjny doprowadził do utraty zapachu i smaku jabłka, a otrzymany smak (wiśniowy i cytrynowy) jest charakterystyczny dla użytych dodatków.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
Czy prawnik rozliczy nowe zęby w kosztach firmy? Jest stanowisko fiskusa
Reklama
Podatki
Czy podatnik może skutecznie wybrać ryczałt w przelewie? Jest wyrok
Podatki
Wydatki na psychoterapię w kosztach firmy? Skarbówka nie każdemu mówi "nie"
Podatki
Firma, która z własnej kieszeni opłaca grupową polisę OC dla kadry księgowej nie musi potrącać PIT
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Podatki
Płacisz organizacji pracodawców za reklamę? To koszt bez limitu
Reklama
Reklama
Reklama