Reklama
Rozwiń

Zmiana smaku alkoholu to wyższa akcyza

Niektóre napoje fermentowane wzmacniane spirytusem oficjalnie uznano za spirytualia.

Publikacja: 10.07.2015 07:40

Zmiana smaku alkoholu to wyższa akcyza

Foto: 123RF

Wrocławska Izba Celna wydała pierwsze cztery wiążące informacje akcyzowe (WIA) dotyczące napojów alkoholowych o kilkunastoprocentowej mocy, produkowanych na bazie wyrobów winiarskich. Trzy z nich wskazują, że trzeba od nich płacić wysoką akcyzę – jak od napojów spirytusowych. Z kolei czwarta sugeruje, że może to być także wyrób pośredni, niżej opodatkowany. Ale ich skład i sposób produkcji były różne.

Treść tych WIA zapewne nie rozwieje dotychczasowych wątpliwości, jak opodatkowywać takie napoje. Izba uznała, że w trzech przypadkach są to objęte stawką niemal 1200 zł/hl wyroby spirytusowe (pozycja CN 2208). Chodziło o napoje o mocy 17,4–17,6 proc., uzyskane w procesie fermentacji m.in. z zagęszczonego soku jabłkowego, a następnie wzmocnione alkoholem etylowym i aromatyzowane. Według celników, w tych przypadkach proces produkcyjny doprowadził do utraty zapachu i smaku jabłka, a otrzymany smak (wiśniowy i cytrynowy) jest charakterystyczny dla użytych dodatków.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Sprzątanie po Polskim Ładzie. Na tę zmianę czekają spółki. Czy TSUE pomoże?
Podatki
Podatkowa deregulacja: kontrola potrwa zbyt długo, odsetek nie będzie
Podatki
Uwaga, firmy - MF opublikowało dokumentację API KSeF 2.0
Podatki
Gdy ZUS zmieni zlecenie na etat, trzeba zająć się podatkiem
Podatki
Cyfrowa rewolucja w podatkach – kłopoty czy korzyści dla firm?