Zmiana smaku alkoholu to wyższa akcyza

Niektóre napoje fermentowane wzmacniane spirytusem oficjalnie uznano za spirytualia.

Publikacja: 10.07.2015 07:40

Zmiana smaku alkoholu to wyższa akcyza

Foto: 123RF

Wrocławska Izba Celna wydała pierwsze cztery wiążące informacje akcyzowe (WIA) dotyczące napojów alkoholowych o kilkunastoprocentowej mocy, produkowanych na bazie wyrobów winiarskich. Trzy z nich wskazują, że trzeba od nich płacić wysoką akcyzę – jak od napojów spirytusowych. Z kolei czwarta sugeruje, że może to być także wyrób pośredni, niżej opodatkowany. Ale ich skład i sposób produkcji były różne.

Treść tych WIA zapewne nie rozwieje dotychczasowych wątpliwości, jak opodatkowywać takie napoje. Izba uznała, że w trzech przypadkach są to objęte stawką niemal 1200 zł/hl wyroby spirytusowe (pozycja CN 2208). Chodziło o napoje o mocy 17,4–17,6 proc., uzyskane w procesie fermentacji m.in. z zagęszczonego soku jabłkowego, a następnie wzmocnione alkoholem etylowym i aromatyzowane. Według celników, w tych przypadkach proces produkcyjny doprowadził do utraty zapachu i smaku jabłka, a otrzymany smak (wiśniowy i cytrynowy) jest charakterystyczny dla użytych dodatków.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Subskrybuj
gazeta
Podatki
Rząd chce odroczyć obowiązek raportowania ESG
Podatki
Firma nie będzie musiała publikować strategii. Sprzątanie pozostałości Polskiego Ładu
Podatki
Więcej uprawnień dla kontrolowanych firm. Złożą deklarację i częściową korektę
Podatki
Limit zwolnienia z VAT będzie wyższy w 2026 r. To element deregulacji
Podatki
Wyrok TSUE: prezes musi mieć szansę na uwolnienie się od podatku spółki
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku