Resort finansów nie pozwala na stosowanie obniżonej stawki do mlecznych napoi z dodatkiem kawowego ekstraktu.
Ze stanowiska dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie wyrażonego w czerwcowej interpretacji wynika, że sposób przyrządzenia nie ma znaczenia). Jeśli napój zawiera kawę, właściwa stawka wynosi 23 proc. (numer interpretacji: IPPP3/443-316/13-2/MKw).
Firma prowadząca stacje benzynowe zadała pytanie o stawkę. Wyjaśniła, że napoje w niewielkich puszkach, przechowywane w lodówkach, kupuje od dostawcy zewnętrznego. Skład wszystkich jest zasadniczo taki sam (woda, cukier, mleko w proszku, ekstrakt z kawy, stabilizatory), a różne odcienie smakowe wynikają z proporcji składników i dodatków. Podatnik uznał, że sprzedaż takich towarów powinien opodatkować stawką VAT w wysokości 5 proc.
Od początku kwietnia stosowanie 5-proc. preferencyjnej stawki do napoi zawierających tłuszcz mlekowy jest wyłączone w przypadku napoi, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu.
Podatnik uznał, że skoro w puszcze jest ekstrakt, a nie napar, to może stosować niższą stawkę. Przywołał przy tym słownikowe definicje naparu (płyn otrzymywany przez zalanie wrzątkiem) i ekstraktu (uzyskiwanego za pomocą chemicznej metody wyodrębniania określonych składników z mieszanin stałych za pomocą rozpuszczalników). Zdaniem podatnika stawka VAT nie może zależeć od smaku napoju, skoro przepis wyraźnie mówi o dodatku naparu z kawy, a smak można osiągnąć także przy użyciu technologii chemicznej ekstraktów.
Na potwierdzenie powołał interpretację poznańskiej izby skarbowej (nr ILPP2/443-1284/12-4/EN, niedostępna w internetowej bazie interpretacji na stronie Ministerstwa Finansów).
Stołeczna izba nie przychyliła się do tego stanowiska. – Ekstrakt kawowy jest niczym innym jak zagęszczoną esencją/wywarem z kawy, czyli naparem powstałym na bazie kawy – uznał organ.